Stäng fönster Stockholm kn, VATTENKVARNEN 1 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Grönt

Trevåningshusen i kvarteret Vattenkvarnen är ytterst välbevarade exempel på det sena 1960-talets bostadsarkitektur som den tog sig uttryck på södra Järvafältet. Även detaljer som annars i denna tids bebyggelse ofta har förändrats, såsom fönster och entréer, är här kvar i ursprungsskick. Husen inpassar sig i stadsdelens mycket konsekventa planmönster, med höga hus i norr och lägre bebyggelse i söder.

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Området utgörs av två gulputsade trevånings lamellhus samt ett parkeringshus placerade sydväst om centrum.

Kvarteret ligger i en svag södersluttning med den nedsänkta huvudgatan Rinkebystråket i öster, och ett parkeringshus och en parkeringsplats i norr. På andra sidan parkeringen ligger kv Kvarnen som innehåller mycket likartade byggnader. I Vattenkvarnen ligger husen parallellt placerade i närmast öst-västlig riktning. Mellan dem finns en liten parkeringsplats och en lekplats omgiven av låga staket och betongmurar. Fram till entréerna löper asfalterade gångar och intill fasaderna växer låga buskar. Söder om byggnaderna går en gångväg och i väster ligger en skola.

· Våningar: 3 med suterräng.
· Tak: Flackt motfallstak. Takomfattning av trapetskorrugerad beige plåt.
· Fasad: Ädelputs, sandgul.
· Sockel: Sprutputsad brunröd.
· Fönster: Enluftsfönster med eller utan vädringsfönster, vita, trä.
· Balkong: Utanpåhängande, sidoväggar av vitmålad betong, fronter av beige korrugerad plåt samt räcken av järn.
· Entré: Indragen, omfattning av brun klinker, väggar klädda med gulbrun klinker. Teakport med ett sidoljus.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlek: 1-4 rok.
· Förändringar: Inga synliga förändringar har skett.
Byggnadernas yttre överensstämmer med byggnaderna i Vattenkvarnen 2, vilket har sin förklaring i att samme arkitekt står bakom de båda områdena. Husen i respektive område grupperas dock olika och har ej genomgått samma förändringar.
Parkeringshuset består av en våning med parkering på taket. Fasaderna är av omålad betong med räfflor som dekor. Ljusöppningar täckta av gallerverk.

KOMMENTAR
Området består av två lamellhus som påminner mycket om byggnaderna i kv Kvarnen, men är mer välbevarade både ifråga om exteriör och gårdsmiljö.