Stäng fönster Stockholm kn, KVARNDAMMEN 1 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000

· Stort och enhetligt utformat område med lamellhus och loftgångshus i sydöstra delen av Rinkeby.

Detta område består av 20 stycken trevånings lamellhus och 6 stycken femvånings loftgångshus. De senare ligger som en skärm mot matargatorna Rinkeby Allé och Rinkebysvängen i norr respektive öster. I söder gränsar området till Knutbyskolan samt ett daghem och ytterliggare lamellhuskvarter. Längst i väster gränsar området till grönstråk. Husen är placerade på rader, orienterade parallellt med eller vinkelrätt mot Rinkeby Allé. Mellan husen finns ömsom gröna gårdar ömsom asfalterade gångstråk. Gårdarna är kuperade och bevuxna med gräs och några träd. På vissa gårdar finns även lekplatser. Gångstråken är försedda med buskar utmed fasaderna och lekredskap, lusthus, piskställningar, buskar, träd m.m. i mitten. Till miljön på gångstråken hör även avskärmande staket eller plank samt jordbehållare av betongelement. Här och var står sopnedkast i grönlackerad plåt, anslutna till det centrala sopsugsystemet. Trafiksepareringen är konsekvent genomförd. Från matargatorna leder entré- och angöringsgator, konstruerade för rundkörning, in i området. Hit och till områdets ytterkanter är parkeringsgaragen förlagda. Miljöstugor är placerade i anslutning till entré- och angöringsgatorna. I området finns några små bollplaner inhägnade av höga gunnebostängsel.

Loftgångshus
· Våningar: 3 och suterräng, 4 och suterräng
· Tak: Motfallstak med papp, ej belagt. Neddragen takfot av svart plåt. Hissrum i svart plåt med sadeltak.
· Fasad: Sprutputs, röd (huset längst i väster har en gulbeige kulör).
· Sockel: Sprutputs mörkröd (beige).
· Fönster: En-, två- och treluftsfönster av vitmålat trä.
· Balkong: Fronter av sinuskorrugerad eternit med överliggare av galvaniserat stål (gäller både balkong och loftgång). Innervägg av träreglar och skivmaterial.
· Entré: Indragen, sidor klädda med brun klinker. Entrédörr av bruneloxerad aluminium, övre halvan uppglasad. Skärmtak i betong.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlekar: Övervägande 4, 3, och 2 rok.
· Förändringar: Vissa av entréerna har fått skärmtak i målat trä av pergolatyp utan att de ursprungliga små betongskärmtaken rivits. En del balkonger har glasats in.

Lägenhetsdörrarna och dörren mellan loftgång och trapphus har ekfaner. Huset längst i söder har en passage tvärs igenom bottenvåningen. I samma hus finns även en livsmedelsaffär inrymd. I några av de övriga husens bottenvåningar finns verksamheter inrymda, bland annat ett daghem.

Lamellhus
· Våningar: 3 och suterräng, 3
· Tak: Flackt sadeltak, pappbelagt.
· Fasad: Beigegul sprutputs.
· Sockel: Sprutputs, beigegul.
· Fönster: En-, två- och treluftsfönster i vitmålat trä.
· Balkong: Fronter av sinuskorrugerad vit eternit med överliggare av galvaniserat stål. Innervägg av träreglar och skivmaterial.
· Entré: Sidor klädda med brun klinker. Entrédörr av bruneloxerad aluminium, övre halvan uppglasad. Skärmtak i betong.
· Stomme: Betong

På gårdssidan har vissa hus en utvändig trappa med betongräcke till källarvåningen. På entrésidan finns en trappa med räcke i svartmålat stål som leder ner till tvättstugan i suterrängvåningen. I en del av husen inrymmer botten- och suterrängvåningarna verksamheter som daghem, videouthyrning m.m.

Parkeringsgaragen är i obehandlad platsgjuten betong och har två eller tre våningar. Vid muröppningarna sitter grönmålade trägaller. De i fasaden synliga bjälklagen har målats i kraftiga kulörer. Miljöstugorna har tegelbelagt sadeltak, rödmålad lockpanel och vitmålade dörrar och knutar.

KOMMENTAR
Området karakteriseras av långt driven enhetlighet både vad det gäller byggnadsdelar som fönster, balkongfronter m.m. och vad det gäller den mera övergripande strukturen med gårdar och gångstråk. Byggnaderna är mycket välbevarade, den yttre miljön däremot har i samband med miljöförbättringar på 1980-talet fått nytillskott i form av färgglada pergolor framför entréerna m.m.