Stäng fönster Stockholm kn, KVARNPIGAN 2 RINKEBY

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000

· Knutbyskolan i sydöstra delen av Rinkeby.

Området innehåller sex byggnader fördelade på följande sätt: tre klassrumsbyggnader, gymnastikbyggnad, byggnad för slöjd, skolbespisning m.m. samt en fritidsgård. I norr och öster gränsar området mot lamellhusbebyggelse. I söder finns ett utsparat kraftigt kuperat naturmarksparti. Ett daghem utgör gräns i väster. Bortom det finns ytterligare lamellhus. Från matargatan Rinkebysvängen leder Knutbygränd fram till en vändplats vid områdets entré. Alldeles innanför entrén finns tre skjul. Gymnastikbyggnaden ligger för sig mot Rinkebysvängen i söder. De övriga byggnaderna grupperar sig på tre sidor om skolgården som öppnar sig mot söder. Skolgården är asfalterad och om man bortser från naturmarkspartiet i söder begränsar sig växtligheten till några få buskar och träd i lådor. Utmed Knutbygränd finns gungor och några andra lekredskap.

Klassrumsbyggnaderna, gymnastiksalen och byggnaden för slöjd, skolbespisning m.m.

· Våningar: 1, 2
· Tak: Motfallstak. Papp, neddragen takfot med grön korrugerad plåt.
· Fasad: Sandwichelement med horisontellt borstad betongyta, vita långsidor, orange gavlar.
· Sockel: Sprutputs.
· Fönster: Enluftsfönster, vitmålat trä. Mellan fönstren grönmålad trälaminatskiva.
· Entré: Grönlackerad ståldörr, uppglasad överdel.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Färgsättningen är inte ursprunglig. De ursprungliga dörrarna har genomgånde bytts ut.

De tre klassrumsbyggnaderna är sammanbyggda med två smala förbindelsegångar. Den är nedtill klädd med vitmålad panel på förvandring.

Tvåvåningsbyggnaden, som rymmer matsal, slöjd m.m., avviker från de övriga byggnaderna på flera sätt. Övervåningen har en fasad av vitlackerade plåtkassetter. Fönster- och dörrsnickerierna på denna våning är klarlackade. Två spiralrappor i platsgjuten orangemålad betong leder direkt upp från skolgården till övervåningen. Skärmtak i plåt med stöd av kraftiga limträbalkar skyddar trapporna. Husets tak är ett valmat sadeltak med stort taksprång. På västfasaden finns två brandtrappor i galvaniserat stål. På sydgaveln finns en lastkaj i betong med skärmtak.

Gymnastikbyggnaden har en för tiden typisk uppdelning med omklädningsrum i lågdelen och gymnastiksal i högdelen.

Fritidshemsbyggnaden, byggd 1980/1981, har ljusgrå lockpanel , tak av säterityp och sockel i platsgjuten betong. Fönstren är av en- och tvåluftstyp i vitmålat trä. Sydöstra hörnet är "utskuret" på andra våningen så att en öppen veranda bildats. Räcke och stöd är av trä. Entrédörren är av trä, grönmålad och har fönster upptill och nertill.

De tre skjulen vid entrén till skolområdet har sadeltak täckta med svart korrugerad plåt, fasader i rödmålad locklistpanel alternativt förvandringspanel. Foder och knutar är vitmålade.

KOMMENTAR
Knutbyskolan tillhör den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor på södra delen av Järvafältet samt i Sköndal, Hässelby, Farsta och Vårberg. Karakteristisk för skolan är de avfasade och borstade betongelementen. De nuvarande färgsättningen delar upp byggnaderna i långsidor och gavlar samt lyfter fram entréerna. Byggnaden för slöjd, skolbespisning m.m. har genom ombyggnaderna fått ett eget uttryck men ansluter vad gäller färgsättningen till de övriga byggnaderna.