Stäng fönster Stockholm kn, KVARNMÄSTAREN 1 RINKEBY

Kvarnmästaren 1
Klassificering: Grönt

Denna bensinstation med butik, verkstäder, uthyrning och en biltvätt uppfördes i början av 1970-talet av OK. Anläggningens två byggnader har en utformning som är typisk för sin tid och för sin funktion. Det ur arkitektonisk synvinkel viktigaste inslaget är det långa, ovanligt formade, skärmtaket med kopplade välvda bågar som binder ihop husen.

Detta är ett bra exempel på en mycket karaktäristisk typ av anläggning med anknytning till bilismen. Ur denna synvinkel är de samhällshistoriska värdena stora. Den väl synliga placeringen i nära anslutning till en av de stora in- och utfarterna från Stockholm ger anläggningen miljöskapande värden och förstärker det trafikhistoriska värdet.

INVENTERING ÅR 2000
I sydöstra Rinkeby ligger en bilvårdsanläggning med butik, verkstäder, uthyrning och en biltvätt.

Bilvårdsanläggningen i hörnet mellan Hjulstavägen och Rinkeby Allé ägs av OK/Q8. Biltvättsanläggningen är en separat byggnad som ligger intill Rinkeby Allé. Mellan dessa byggnader finns pumpanläggningen som täcks av ett skärmtak bestående av välvda bågar. I söder finns ett med stängsel inhägnat område för uthyrningsbilar. Marken är asfalterad och flack.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Flackt sadeltak, pappklätt.
· Fasad: Betongelement med vit frilagd ballast.
· Fönster: Skyltfönster i bruneloxerad aluminium.
· Entré: Automatiska dörrar i bruneloxerad aluminium och glas.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Entrén är förlagd till en lägre byggnadskropp med stora glasade partier, vilken tillbyggdes 1987. Skärmtakens omfattning av röd och blå plast är nyligen ditsatta i samband med samgåendet mellan Q8 och OK. 1986 revs en kassakiosk.

Butiken är förlagd till den norra delen, den västra och södra delen av byggnaden rymmer verkstäder vilka har garageportar i aluminium.

Biltvättsanläggningen är en liten rektangulär byggnad. Den har ett flackt tak, och mot öster ett skärmtak med omfattning av ljusgrå trapetskorrugerad plåt. Fasadens övre del består av betongelement med frilagd ballast, i övrigt av ljusgrå trapetskorrugerad plåt. Mot norr finns stora glasade partier.

KOMMENTAR
Bilvårdsanläggningens funktioner finns ännu kvar, men vad beträffar exteriören har det skett flera tillägg i anpassningen till senare tiders krav.