Stäng fönster Stockholm kn, MÖLLAN 1 RINKEBY

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
I östra Rinkeby, i närheten av E18, ligger en kontorsbyggnad som inhyser ett flertal företag.

Kontorsbyggnaden ligger utmed Rinkebysvängen, och bildar en barriär mot den livligt trafikerade Hjulstavägen. Marken är flack men stiger något mot norr. Byggnaden är U-formad och omsluter en gård. Gården har markbeläggning av brunröd marksten och planteringar i rundade former med nyponbuskar, barrväxter och prydnadsträd samt en skulptur föreställande en varg. Här finns också ett fåtal parkeringsplatser, men den stora parkeringen ligger norr om byggnaden. Här är också infarten till byggnadens lastkaj och ett underjordiskt garage.

· Våningar: 4.
· Tak: Dubbelt motfallstak, plåtinklätt murkrön.
· Fasad: Betongelement med borstad yta, bottenvåningen är färgad grå och de övriga våningarna har en aprikos nyans.
· Sockel: Låg, grå.
· Fönster: 1- och 2-luftsfönster i olika storlekar, vit aluminium. Bottenvåningens fönster samt ytterligare ett flertal har spröjs. Ett antal runda fönster finns också.
· Entré: Entrépartier i vit aluminium och glas, med över- och sidoljus. Dörrarna har ett halvcirkelformat glasparti som vid pardörrar bildar en cirkel.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Det är möjligt att färgsättningen inte är den ursprungliga.

Alla entréer är vända mot gården, varav den sydöstra markeras av ett flackt skärmtak med framskjutande sidoväggar av aprikos plåt. Det finns stora uppglasade fasadpartier, tex det yttre sydöstra hörnet som även markeras av ett uppskjutande byggnadsparti i trappstegsform samt indraget hörn i bottenvåningen. På gården finns en tillbyggnad i en våning innehållande en personalservering. Fasaden är av aprikos falsad plåt och är till stora delar uppglasad med listverk i vit aluminium.

KOMMENTAR
Byggnaden har ett postmodernistiskt uttryck, men tar också upp karaktäristika från Rinkebys miljonprogramsbebyggelse, tex de stora borstade betongelementen.