Stäng fönster Stockholm kn, STOLPKVARNEN 2 RINKEBY

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Bredbyskolan, Inventeringsdatum 000223

OMRÅDE
Bredbyskolan, en låg- och mellanstadieskola med fem byggnader placerad i ett bostadsområde straxt väster om Rinkebytorget

Skolområdet begränsas mot norr av ett daghem och en skogskulle, mot öster av ett fritidshem och av lamellhus, mot söder och väster av lamellhus och några mindre gräsytor. Skolan ligger på en terrass i en omgivning som annars sluttar svagt mot sydsydväst. Byggnaderna är placerade längs med eller vinkelrätt mot sluttningen, på ett sådant vis att en västra och en östra skolgård bildas. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via säckgatan Bredbyplan i öster. Runt den västra skolgården ligger tre byggnader som är ursprungliga. Gården är belagd med asfalt, betongplattor och singel. Där finns en anläggning med en liten damm och en bäck. Där finns stenmurar och rabatter. På skolgården finns även ett regnskydd samt ett antal sittbänkar. Skolgården ligger på terrassen som mot sydsydväst avslutas av en betongmur och ramp med räcke av galvaniserat järn. Vid den östra skolgården ligger två senare tillkomna baracker. Gården består av en grusad bollplan samt en grusbelagd gård. Den omges av ett högt gunnebostängsel utanför vilket det är en slänt med buskar. Där bollplanen idag ligger låg tidigare en skolpaviljong som uppfördes 1979 och revs 1996.

Hus A (huvudbyggnad):
· Våningar: 2 våningar + 1 suterräng
· Tak: Sadeltak klätt med korrugerad plåt, neddragen takfot av blå korrugerad plåt.
· Fasad: Betongelement med borstad yta, den västra fasaden ofärgad, övriga fasader målade i ockragult.
· Sockel: Svart spritputs
· Fönster: Vita enluftsfönster placerade i horisontella band med mellanrum av ljusblått skivmaterial.
· Entré: Partier av blåmålade ståldörrar med glasad överdel och rostfri plåtfyllning nedtill. Grönmålade skärmtak formade som svängda pyramidtak på rödmålade trästolpar, delvis "infogade" i trapphusen.
· Stomme: Betong (ej belagt)
· Förändringar: Taket och trapphusen förändrade 1991, fasaderna målade 1995, nya skärmtak vid entréer 1998.
Byggnaden ligger i sluttningens riktning och avgränsar området mot väst. Den östra fasaden har två ut- och uppskjutande samt två utskjutande trapphus där entréerna finns. Trapphusen har stora fönster mot öster, i bottenvåningen med en tvärpost. Det södra trapphuset har högst upp en klocka där man lämnat bakgrunden omålad. Det näst nordligaste trapphuset har ett påbyggd ventilationsrum inklätt i galvaniserad plåt. 1998 byggdes ett "öppet lusthus" på skolgården.

Hus B (gymnastik):
Som hus A fast i 1 våning och med två byggnadskroppar. Mot väster är det en högre byggnadskropp (gymnastiksal). Denna har en ljusare laxrosa färg på betongelementen, målat 1995. Den har ett högt sittande horisontellt band med höga smala fönster med mellanrum av ljusblått skivmaterial. Lågdelen mot öster har högt sittande band av fönster med mellanrum av vitt skivmaterial. Byggnaden ligger parallellt med hus A och det är den som delar skolgården i en västra och östra del.

Hus C (matsal):
Som hus A fast placerad vinkelrätt mot densamma och i 1 våning. Fasaderna målades 1995 i terrakottakulör. Fönsterbanden har fyllningar av vitt skivmaterial mot syd och av ljusblått skivmaterial mot norr. I södra änden finns på långsidan en utskjutande entré med ett ytterligare utskjutande skärmtak. Skärmtaket tillkom 1997. På kortsidan finns en lastkaj med skärmtak. Byggnaden sluter den västra skolgården mot norr.

Hus D:
· Våningar: 1 våning
· Tak: Sadeltak klätt med svart korrugerad plåt
· Fasad: Ljust gråblå panel, vita knutbrädor
· Sockel: Ljust gråblå panel
· Fönster: Enlufts, svarta eller vita, några höga, smala
· Entré: Vita trälaminatdörrar med ritsad dekor och frostat glas upptill. Ramp och trappa av trä.
· Stomme: Trä (ej belagt)
· Förändringar: Provisoriskt bygglov förlängt 1999.
Byggnaden är uppförd sekundärt med provisoriskt bygglov 1996, som förlängts 1999. En tidigare paviljong kallad hus D, placerad vinkelrätt mot och något väster om denna, revs 1996. Vid västra gaveln står ett tekniktorn inklätt i svart korrugerad plåt. Norr om huset står en röd förrådsbod i panel. Byggnaden är placerad längs östra skolgårdens södra gräns.

Hus E:
· Tak: Flackt, papptäckt
· Fasad: Skivmaterial med skrovlig yta
· Sockel: Grå plåt
· Fönster: Vita enluftsfönster, ev i plast
· Entré: Vita trälaminatdörrar med ritsad dekor och frostat glas upptill. Trappa av trä.
Byggnaden är uppförd sekundärt, troligen 1990 och med tidsbegränsat bygglov som förlängts två gånger. Byggnaden är placerad mittemot hus D, längs med östra skolgårdens norra gräns.

KOMMENTAR
Bredbyskolan tillhör den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor på södra delen av Järvafältet samt i Vårberg, Sköndal, Hässelby och Farsta. Byggnaderna har en medveten utformning där de olika volymerna förenas av byggnadssystemets moduler av avfasade och fint borstade betongelement. Bredbyskolans karaktär, med skilda byggnader för olika funktioner placerade runt en skolgård, är typisk för skolbyggandet under denna epok. Skolans ursprungliga byggnader är på det stora hela, trots målade fasader och tillskott såsom pyramidskärmtak, välbevarade. Skolans senare tillkomna byggnader på den östra delen av skolområdet är avvikande. De saknar all form av anpassning till miljön och ger ett intryck av provisorium.