Stäng fönster Stockholm kn, FOTKVARNEN 3 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000223

I detta stora bostadsområde i sydvästra Rinkeby finns fyra kvarter med 25 lamellhus.

I öster gränsar området till matargatan Rinkebystråket. I söder och väster utgörs gränsen av Rinkebysvängen, utanför denna matargata vidtar stora grönytor. Gränsen mot norr och nordöst utgörs från väster räknat av ett gångstråk i en dalgång, Bredbyskolan, och kvarteret Vattenkvarnen med lamellhusbebyggelse.

Från matargatorna leder angöringsgator förbi parkeringsplatser till vändplatser i kvarterens inre. Därifrån är entrégator dragna in längs husfasaderna på gårdarna. Genom området löper ett rätvinkligt nät av gångvägar. Dessa leder vidare förbi de omgivande matargatorna i gångtunnlar eller på gångbroar. Området ligger på i flack mark som sluttar svagt åt söder. Runtom husgrupperna finns gräsytor. Vid fasaderna finns ofta breda planterade busksnår med perenna buskar. Längsmed områdets gångvägar finns planterade rader av lövträd. Två större öppna gräsytor hittar man i kvarteren Fotkvarnen och Hjulkvarnen.

Husen ligger tätt, oftast placerade kring smala gårdar som är öppna på kortsidorna. I områdets nordvästra del, kvarteret Skvaltkvarnen, finns dock två större gårdsrum med bebyggelse på tre eller fyra sidor. På gårdarna finns lekplatser, ibland med omgivande trästaket. På många gårdar finns vindskydd eller pergolakonstruktioner och små uteplatser med parkbänkar och grillplatser. På gårdarna i områdets västra del finns cykelskjul med pulpettak. Områdets cykelskjul, staket, vindskydd och pergolor är utförda i trä, de kan vara omålade eller målade i gulbrunt eller rött. På gårdarna i kvarteret Skvaltkvarnen finns vid entréer och gavlar små förrådsstugor i röd träpanel. Delar av gårdarna har ofta markbeläggning av betongplattor, dekorativ betonghålsten eller rött marktegel. Vissa gårdar är mestadels asfalterade med bara några få planteringar, andra är försedda med gräsplättar, lövträd och buskar. I den sydligaste delen av området finns även gårdar med en mer vildvuxen växtlighet: enbuskar, granar och lövträd.

I området finns ett antal närlivsbutiker, förlagda i suterrängvåningar eller källare i husens gavlar. I sydöst finns några stängselinhägnade basketplaner som kringgärdas av buskar eller höga popplar. Till varje kvarter hör fristående soprum, ofta belägna i anslutning till parkeringsplatserna.

· Våningar: 2 eller 3 våningar samt 3 våningar och suterrängvåning.
· Tak: motfallstak, papptäckta. Takomfattningar av vit trapetskorrugerad plåt.
· Fasad: vit, mexisten.
· Sockel: grå asfaltsputs eller gråmålad betong.
· Fönster: enluftsfönster i två storlekar. De större är ofta ställda i par. Fönstren har ofta sidoställda vädringsluckor. Materialet är vit aluminiumplåt.
· Balkong: indragna balkonger med fronter av vit sinuskorrugerad plåt samt överliggare i silvereloxerad aluminium. Mellanväggar av vitmålad betong, innerväggar av skivmaterial, ofta i glada färger (grönt, gult, blått och så vidare).
· Entré: i liv med fasad, försedd med två steg i granit. Glasade teakdörrar med sidoljus, samt sidodörr in till förråd i smal stående teakpanel. Portomfattning i polerad granit.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 2-5 rum och kök.
· Förändringar: Fönstren har klätts in med aluminiumplåt. Entréerna på husen har ofta fått skärmtak i korrugerad plast eller träpanel, som bärs av träkonstruktioner (omålade, gulbruna eller röda) vilka ibland är utformade som blomspaljéer. Några av husen i kvarteret Handkvarnen har fått sina portar målade i mörkbrunt. Områdets uterum har genomgått en rad förändringar. Sophus har uppförts. En rikhaltig flora av cykelskjul, uteplatser och förrådsbodar har tillkommit, ny växtlighet har planterats och ny markbeläggning har tillkommit.

Byggnaderna är placerade i nordväst-sydöstlig eller nordöst-sydvästlig riktning. Längs i söder, mot Rinkebysvängen och parkstråket söder om stadsdelen, är husen uppförda i två våningar. Många av byggnaderna i sluttande terräng avtrappas stegvis. De flesta av byggnaderna har tre trapphus. Dock finns även längre byggnader, med upp till sju trapphus; dessa är placerade ytterst i kvarteren, intill gångstråken. I nordväst, i kvarteret Skvaltkvarnen finns dessutom två vinkelbyggda lamellhus, genom vilka passager leder ut till ett gångstråk i norr.

Soprummen har fasader i vita krattade betongelement. Transformatorstationen har fasad i stora betongelement med yta av frilagd ballast av marmorkross samt flackt sadeltak av silvereloxerad aluminium.

KOMMENTAR
Kännetecknande för området är den enhetliga bebyggelsen med de låga, vita huskropparna som är tätt placerade enligt ett rätvinkligt mönster (som återspeglas i områdets gångvägar). Precis som stadsdelen i sin helhet karaktäriseras området av den renodlade trafiksepareringen och de olika kvarterens närmast identiska mönster av angöringsgator, vändplatser och parkeringsytor.

De enda mer synbara förändringarna är de nya skärmtaken vid entréerna. Däremot har områdets uterum genomgått en rad upprustningar.