Stäng fönster Stockholm kn, KARLKVARNEN 1 RINKEBY

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000308

OMRÅDE
I detta område, beläget på en höjd nordöst om Rinkeby centrum, finns ett garage och en parkeringsplats.

Längs områdets nordvästra gräns finns en flack dalgång. I denna löper en gångväg från Rinkebys centralare delar mot nordöst och vidare i en gångtunnel under Kvarnbyvägen. Norr om dalgången höjer sig marken åter, där ligger Kvarnbyskolan. Gränsen i öster utgörs av matargatan Kvarnbyvägen, från denna leder angöringsgatan Svennebygränd in som utgör områdets gräns i sydväst. Utanför Kvarnbyvägen finns ett större utsparat naturparti. Söder om området ligger flera bostadsområden med skivhus och lamellhus.

Längs gångvägen i nordväst och längs Kvarnbyvägen i öster består området av grässlänter med enstaka lövträd. Garaget är en långsmal sydväst-nordöstlig länga, placerad i områdets nordvästra del. Nordväst om byggnaden finns en långsmal parkeringsyta, som avgränsas mot den yttre grässlänten av en formgjuten betongmur. Sydöst om garaget finns en större asfalterad parkeringsplats som upptar större delen av områdets yta. Här hittar man även tuktade buskar längs kanterna, samt lövträd i cirkulära planteringslådor av betong. Allra längst i sydöst finns ett sophus med sadeltak och fasad i rött tegel, samt portar i mörkblå träpanel.

· Våningar: 1, med suterräng.
· Tak: flackt pulpettak täckt med korrugerad eternit. Smal takomfattning i grå plåt.
· Fasad: slät vit aluminiumplåt, korrugerad vit aluminiumplåt, svartmålad formgjuten betong
· Portar: ljusgrön korrugerad aluminium
· Stomme: betong.

Byggnaden är uppförd i en brant sluttning, och har alltså en suterrängvåning mot nordväst. Garageportar finns på bägge långsidorna. Anläggningen har inalles 56 garageplatser. Byggnaden har fasad i slät aluminiumplåt på sin långsida mot sydöst. Gavlarna, samt långsidan mot nordväst, har övre delar i korrugerad aluminiumplåt, och nedre delar i svartmålad betong.

KOMMENTAR
Garagebyggnaden är tidstypisk och verkar inte ha genomgått några större förändringar. Garaget betjänar det angränsande bostadsområdet Bäckkvarnen 1.