Stäng fönster Stockholm kn, VALSKVARNEN 1 RINKEBY

Klassificering: Grönt

Detta höga skivhus i norra Rinkeby har en arkitektur som på många sätt avviker från stadsdelens övriga bostadshus. Utformningen ligger nära 1950-talets folkhemsarkitektur. Som exempel på detta kan man nämna fasadernas ädelputs med diskreta ritsningar, de utanpåliggande balkongerna, och entréerna med marmoromfattningar och teakportar. Byggnaden uppfördes av Olov Lindgren AB. Den förhållandevis traditionella karaktären i utformning och materialval var under 1960-talet något typiskt för många hus som uppfördes i regi av privata byggmästare. Samtidigt förankrar storleken byggnaden i sin samtid: miljonprogrammets sena 1960-tal.

Det synliga läget nära E:18 och Järvafältet ger byggnaden stora stadsbildsmässiga värden. Huset ingår i den "ryggrad" av högre hus som skulle ge södra Järvafältets stadsdelar en bestämd avgränsning mot norr. Byggnaden visar alltså hur man på södra Järvafältet medvetet placerade den högre bebyggelsen på den högst belägna marken - som stora skulpturer i landskapet.

Byggnaden är exteriört i ursprungligt skick, detta gäller även delar som annars i denna tids bebyggelse ofta har förändrats, såsom putsytor, fönster och entréer.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000308

OMRÅDE
På en höjdsträckning i nordöstra Rinkeby finns detta område med ett långsträckt vinkelformat skivhus.

Områdets gräns i norr utgörs av angöringsgatan Lillbybacken, som mot väster bildar en vändplats. Öster om området finns en parkeringsplats i anslutning till matargatan Kvarnbyvägen. Gränserna i söder och väster utgörs av branta slänter med buskar och lövträd. Utanför området i norr finns ett smalt naturparti som utåt avslutas med ett stängsel mot Hjulstavägen. I söder ligger Kvarnbyskolan med låg- och mellanstadium. I väster finns en dalgång där en gångväg i nord-sydlig riktning sträcker sig. Från dalgången löper två gångvägar uppför sluttningen in i området, en till skivhusets norra sida, en annan upp på den södra sidan.

Områdets södra del består av en hög bergsknalle, från denna sluttar marken åt alla håll, brantare åt väster och söder, och flackare åt norr och öster. I övrigt finns här gräsytor med mindre partier berg i dagen, buskar och flera höga tallar, samt lekplatser och sittbänkar i trä med vindskydd. Flera smala gångvägar löper till lekplatserna och till byggnaden. I hörnet där de två byggnadskropparna möts bildas en mindre, lägre liggande asfalterad gårdsplan. Via en betongtrappa leder en gångväg från gårdsplanen förbi entréerna på husets sydfasad. Utmed skivhusets södra och östra fasader finns planterade buskar. Längs husets norra fasad löper en asfalterad trottoar. I nordöst ligger områdets parkeringsplats (kvarteret Oljekvarnen 1).

· Våningar: 9, varav 5 hela våningar och 4 suterrängvåningar.
· Tak: papp, flackt, troligen motfallstak. Uppskjutande hissmaskins- och fläktrum i gråbrun plåt. Bred, utskjutande takomfattning i brunbeige sinuskorrugerad plåt.
· Fasad: brunbeige ädelputs, med smala vertikala ritsningar mellan fönstren.
· Sockel: sockelvåning; grå slätputs, samt hård puts med inblandning av marmorkross. Sockelvåningen har vertikala indelande ritsningar.
· Fönster: enluftsfönster med eller utan sidoställd vädringslucka. Vissa fönster med tvärspröjs, andra högre fönster har tvärspröjs i nederdel. Material, vitt trä. Smala betongglasfönster på sockelvåning.
· Balkong: utanpåliggande, fronter av grå trapetskorrugerad aluminiumplåt, överliggare av silvereloxerad aluminium.
· Entré: indragna entréer, med omfattning av polerad marmor. Glasade portar i teak med sidoljus.
· Stomme: betong; ej utrett
· Lägenhetsstorlekar: 1 rum med kokskåp, 1 rum med kokvrå, 1-4 rum och kök.

Byggnaden är placerad i nordväst-sydöstlig riktning, i öster avslutas den av en vinkelställd byggnadskropp. Våningsantalet är fem i den västligaste delen, och nio i öster. De södra och östra fasaderna artikuleras av breda utkragande partier från sockelvåning till tak, intill dessa är balkongerna placerade. Byggnaden har entréer på alla fasader utom västgaveln. Även komplementdörrar samt flera garageportar på den norra fasaden är utförda i teak, i form av stående panel. Entréerna på den östra och södra fasaden är bredare än i övrigt. Fasaderna mot norr och väster är slutna och obrutna, här finns inga balkonger. Fönster- och balkongsättningen är helt symmetrisk. Mot söder och öster finns enbart de kvadratiska enluftsfönstren med vädringslucka. Sockelvåningen på den norra långsidan, samt på gavel mot väster, är utförd med puts med inblandning av marmorkross. På övriga fasader är sockelvåningen utförd i grå slätputs.

KOMMENTAR
I den norra delen av Rinkeby, vid stadsdelens högsta punkt, uppfördes en hel rad av skivhus som en skyddande barriär mot Hjulstavägen. Byggnaden i detta område är en av dessa.

Denna mycket välbevarade byggnad utgör något av en solitär i stadsdelen. Huset karaktäriseras av sin fasad i ädelputs, sina utanpåliggande balkonger och sina påkostade och väl utformade detaljer i exempelvis entréer. Tankarna förs snarast till 1940- och 1950-talens "folkhemsarkitektur"; om än mycket stor skala. Kanske beror byggnadens utformning på att det uppfördes i regi av en mindre byggmästare; Olof Lindgren.