Stäng fönster Stockholm kn, KVARNBERGET 9 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE

· Servicehem, strax öster om Rinkeby Centrum, bestående av fyra skivhus, sammankopplade av lågdelar.

De fyra skivhusen ligger parallellt med gavlarna mot Rinkebyplan i söder respektive mot en gångväg i norr. Terrängen sluttar svagt mot syd och sydost. I väster gränsar området till centrum och i öster till ett skivhus innehållande Rinkebys stadsdelsförvaltning. Mellan husen finns gårdar som nås från gångvägen i norr. Gårdarna innehåller gräsmattor, plattlagda gångar, buskar, träd, sittplatser m.m. och är avskärmade från gångvägen med tryckimpregnerade plank. Ett parti med gräs och två parallella rader träd skiljer gångvägen och husen åt. I öster, framför stadsdelsförvaltnings hus finns en stor plattlagd terrass med gräsmatta och buskar i betonglådor. Utmed servicehemmets fasad växer en rad med buskar. En betongtrappa leder från terrassen och upp till entréerna på sydsidan. Intill centrum finns en vändplats med gräs, buskar och träd i mitten. Parkeringen ligger utmed Rinkebyplan och omges av en obehandlad platsgjuten betongmur med överliggare av galvaniserat stål. En rad med träd och buskar avskärmar servicehemmet från parkeringen. I anslutning till parkeringen finns en återvinningsstation.

· Våningar: 4 och suterräng, 5 och suterräng.
· Tak: Neddragen takfot i svart plåt. Dubbelt motfallstak. Hissrum i brun korrugerad plåt.
· Fasad: Brun sprutputs.
· Sockel: Mörkbrun sprutputs.
· Fönster: En- och trelufts, tvålufts med vädringslucka. Karmar inklädda med vit plåt. Ytterbågar i vit plåt.
· Balkong: Fronter av sinuskorrugerad vit eternit. Överliggare av galvaniserat stål. Innervägg av träreglar och skivor.
· Entré: Dörr i bruneloxerad aluminium, uppglasad, sidoljus. Sidor av vitglaserad tegel, steg i granit.
· Stomme: Ej utrett
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett
· Förändringar: Enstaka dörrar har bytts ut mot nya i stål. Fönsterkarmarna har plåtats in och de gamla ytterbågarna i trä har bytts ut mot nya i plåt.

Husen kopplas samman av tre lågdelar, varav två är byggda i suterräng och bara har fasad mot söder. Fasaderna på lågdelarna består till största delen av stora fönsterytor i ett ramverk av trä. Här inryms kök, matsal m.m.
Huset längst i väster är med en lågdel sammanbyggt med centrumhuset (Kvarnberget 3). Lågdelen ligger i suterräng och har en lastkaj i betong mot söder. Den västra fasaden på huset närmast centrum har fått en högt uppdragen sockel i mönstergjuten betong. Gavlarnas fönster har vita fönsterbröstningar. En brandtrappa i galvaniserat stål finns på norra gaveln till det tredje huset från centrum räknat.

KOMMENTAR
Arrangemanget med parallellställd skivhus, innehållande bostäder, sammankopplade av lågdelar, innehållande service- och gemensamhetsfunktioner, är typiskt för tiden. Både i volymer och detaljer är byggnaderna förenade med de av samme arkitekt ritade bostadshusen i norr och söder. Byggnaderna är välbevarade.