Stäng fönster Stockholm kn, KVARNBERGET 9 RINKEBY

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.

INVENTERING ÅR 2000

· Före detta ungdomshotell i centrala Rinkeby som idag inrymmer Rinkebys stadsdelsförvaltning.

Byggnaden, som är ett femvånings skivhus, omges på två sidor av vägar, Rinkeby Allé och Kvarnbyvägen. I norr går en gångväg och i väster finns en stor plattlagd terrass till vilken huvudentrén är förlagd. En gråmålad betongmur avskiljer terrassen från gångvägen i norr. Utmed muren finns häckar och ett cykelförråd. På terrassen finns sittplatser, buskar i behållare av betongelement, en med spaljéer avskärmad uteplats samt en mindre gräsmatta. I väster leder en betongtrappa upp till det angränsande servicehemmets entréer. Intill trappan finns entrén till parkeringsplatsen. Mot Rinkeby Allé avslutas terrassen med en platsgjuten obehandlad betongmur med överliggare av galvaniserat stål. En trappa leder ner till gatunivån och till det garage som inryms under terrassplanet. Garageportarna är av blålila plåt. En smal gräsbevuxen markremsa löper mellan byggnaden och Kvarnbyvägen i öster. Vid norra gaveln finns ett stort buskparti.

· Våningar: 5 och suterräng
· Tak: Neddragen takfot i svart plåt. Dubbelt motfallstak.
· Fasad: Sprutputs, målad gul och beigei.
· Sockel: Gråmålad plåt.
· Fönster: Övervägande tvålufts med vädringslucka. Gråmålat trä.
· Balkong: Blålila plåtprofiler och blålila fronter i glas. Skjutbara glasfönster. Gråmålad innervägg av träreglar och skivor.
· Entré: Uppglasad rödlackerad ståldörr, sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
* Lägenhetsstorlekar: Ursprungligen 1 rokvr.
· Förändringar: Fasaderna och fönstersnickerierna har målats, balkonger har glasats in och balkongfronter har bytts ut. En relativt stor utbyggnad har uppförts vid huvudentrén.

Utbyggnaden vid huvudentrén är månghörning och till största delen utförd i glas med profiler av grålackerat stål. Ett stort skärmtak som vilar på och bärs av limträbalkar skjuter ut framför entrén. Taket är klätt med plåt. Entrén till Rinkebymottagningen på södra gaveln är indragen med sidor klädda av vitglaserat tegel. På motsatt gavel finns en uppglasad dörr i bruneloxerad aluminium. Gavlarnas fönster har vita fönsterbröstningar. Cykelförrådet på terrassen är av galvaniserat stål.

KOMMENTAR
Huset har i samband med ändringen av funktionen genomgått en ombyggnad och fått en delvis ny karaktär. Framförallt har ombyggnaden inneburit att det arkitektoniska sambandet med det intilliggande servicehemmet brutits. Vissa icke ombyggda entréer avslöjar att de två anläggningarna, servicehemmet och ungdomshotellet ursprungligen haft, i alla fall på detaljnivå, identiskt utförande. Den största förändringen är dock målningen av sprutputsen. Både kulör och materialverkan har därmed förändrats.