Stäng fönster Stockholm kn, KVARNSTOCKEN 2 RINKEBY

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Rinkebyskolan är en högstadieskola belägen väster om Rinkeby centrum. Anläggningen har rustats upp under 90-talet.

Rinkebyskolan ligger i svagt sluttande terräng direkt väster om Rinkebystråket som är stadsdelens huvudgata. I norr och söder finns bostadsområden. Skolan består av fyra byggnader (huvudbyggnaden i norr, paviljongen i sydöst, fritidsgård, idrottsanläggningen Ungdomens Hus) samlade kring en skolgård, vilken bildar ett slutet, asfalterat rum. Den gamla gymnastikbyggnaden är riven och ersatt av Ungdomens hus, men de övriga tre byggnaderna tillhör den ursprungliga anläggningen som hade ett mycket enhetligt och standardiserat utförande. Vid 90-talets upprustningsarbete har byggnaderna givits ett mer varierat utförande. Det är mest påtagligt beträffande fritidsgården i sydväst, vilken därför beskrivs separat.

Då skolgården rustades upp 1999 försågs delar av gården med terrassmurar av betong, vilka bildar en läktare för bollplanen nedanför. På gården finns en gjuten skulptur i form av en fantasifigur av Johan Wiking och en skulpturgrupp i betong. Det har också planterats nya träd och buskar. I anslutning till Rinkebystråket i öster finns det två parkeringsplatser. I väster bakom Ungdomens hus ligger en grusad inhägnad idrottsplan.

Huvudbyggnad och sydöstra längan
· Våningar: Huvudbyggnad: 2 våningar, klassrumslängan: 1 våning.
· Tak: Plåt, grå. Huvudbyggnaden har valmat sadeltak med påbyggnad, klassrumslängan har sadeltak.
· Fasad: Betongelement, rektangulära, borstad yta med avfasade kanter, orangefärgade samt mörkgrå på huvudbyggnaden. Vid gavelrösten och under takfot grå, korrugerad plåt.
· Sockel: Spritputs, grå.
· Fönster: 1-luftsfönster i vitmålat trä, bildar band med mellanliggande ljusgråmålade skivor.
· Entré: Uppglasade dörrar med grönlackerad aluminium. Vid huvudbyggnad skärmtak av grå plåt med vitmålade järnstöd.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Skolan har rustats upp i flera omgångar mellan 1995-2000, såväl interört som exteriört. De utvändiga förändringarna omfattar bl a färgning av betongelementen i orange kulör, nya takformer och takmaterial, nya entréer, plåten på gavlarna och under takfoten är också nytillkommen.

Huvudbyggnaden som ligger i norr är ett stort komplex byggt kring tre atriumgårdar. Byggnadens nya tak, som kan beskrivas som ett valmat sadeltak med påbyggnad för ljusinsläpp, täcker den mittersta atriumgården. Huvudbyggnadens fasad har ett band av mörkgråmålade betongelement mellan våningarna. Klassrumslängan ligger i sydost och utgörs av en envåningsbyggnad i liknande utförande som huvudbyggnaden.

Fritidsgården
· Våningar: 1.
· Tak: Svart plåttäckt sadeltak med en påbyggnad.
· Fasad: Rödmålad förvandringspanel, och gråmålade betongelement.
· Sockel: Ej synlig.
· Fönster: Vita enluftsfönster, varav vissa försedda med galler.
· Entré: Tillbyggd förstukvist med rödmålad förvandringspanel, sspröjsde fönster, sadeltak, samt en glasad trädörr.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Ursprungligen samma utförande som den sydöstra längan. Vid en ombyggnad 1993-94 tillkom det nya taket, och fasaden kläddes till stora delar in i rödmålad förvandringspanel. På baksidan gjordes ett burspråk, och entrén har byggts till med en inglasad förstukvist

Ungdomens hus
· Våningar: 2.
· Tak: Välvd form, täckt av galvaniserad falsad plåt.
· Fasad: Galvaniserad falsad plåt på gavlar. Svart genomfärgad betong i veckat utförande på framsida och på gavlarnas nedre fasadparti.
· Fönster: Enluftsfönster med spröjs, aluminium i gul kulör.
· Balkong: Loftgång på övre våningen med räcken av galvaniserat galler.
· Entré: Uppglasade aluminiumdörrar i gul kulör.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Inga.

Byggdes 1997-98 och ersatte en äldre gymnastikhall. Det är en hangarliknande byggnad med det välvda taket neddraget till marknivå på baksidan. Framsidan är till större delen uppglasad med ett listverk av aluminium i klargul kulör. På taket finns fem ljusinsläpp.

KOMMENTAR
Rinkebyskolan tillhör den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor över södra delen av Järvafältet samt i Vårberg, Sköndal, Hässelby, Farsta. Utformningen av dessa var medvetet enhetligt i fråga om byggnadssystemets elementmoduler, fasadmaterial och volymer. I Rinkeby har dessa skolor förändrats i högre eller lägre grad, och vad beträffar Rinkebyskolan är förändringarna omfattande. Framförallt har taken givit byggnaderna ett nytt uttryck, och vad beträffar fritidsgården har den fått en för anläggningen främmande gestaltning. Det nybyggda Ungdomens hus nominerades till Kaspar Sahlinpriset 1999. Dess uppseendeväckande formspråk blir väldigt framträdande i förhållande till anläggningens ursprungligen mer återhållsamma uttryck.