Stäng fönster Stockholm kn, KVARNTORPET 1 RINKEBY

Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet.

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Kvarteret ligger strax nordväst om centrum och rymmer två sexvåningars skivhus som är kraftigt ombyggda.

Byggnaderna ingår i ett större område tillhörande Familjebostäder som 1987 inledde en omfattande upprustning av sina fastigheter. Husen är orienterade i öst-västlig riktning och placerade efter varandra med en viss förskjutning. Asfalterade gångvägar leder fram till entréerna, och rabatter är anlagda intill fasaderna. Området är placerat i en södersluttning och norr om husen finns ett glest bevuxet bergsparti, en parkeringsplats och återvändsgatan Hällbybacken. I söder bildas en terrass med vindskyddade sittplatser och lekplatser. Nedanför terrassen ligger Rinkebyskolan och i öster löper huvudgatan Rinkebystråket. I väster finns ett sparat naturområde.

· Våningar: 6 med suterräng
· Tak: Ett slags brutet, valmat sadeltak, bandtäckt plåt.
· Fasad: Betongelement med slät eller kvastad struktur, vit och beige.
· Sockel: Betongelement, gråmålad.
· Fönster: En-, tvåluftsfönster, aluminium, gröna. Spröjs i våning 1 och 2.
· Balkong: Utanpåhängande, fronter av grön korrugerad plåt, överliggare av aluminium, sidoväggar av vita betongelement.
· Entré: Huvudentréerna har dubbel våningshöjd, utskjutande omfattning av betong genomfärgad i rött med rundade hörn inåt. Stort glasat parti med aluminiumlistverk samt port i röda, blå eller gröna kulörer.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlek: 2-3 rok.
· Förändringar: Byggnadernas exteriörer har genomgått en total ombyggnad. Vid ombyggnaden ville man skapa ett terrasshus genom de stora balkongerna som trappas av uppåt. De översta, yttre lägenheterna har blivit etagelägenheter genom en tillbyggnad på taket. Husens storlek har brutits ner i trapphussektioner genom fasadernas färgsättning. Trapphusen är markerade i beige och markeras dessutom med ett uppstickande fasad- och takparti. Putsen är kvastad förutom under fönstren där den är slät. Takform och takmaterial är nytt. Entréernas dubbla höjd har skapats genom att bostadsrum borttagits. Balkongerna är huvudsakligen vända mot söder. Huvudentrén är på det västra huset vänd mot söder, och mot norr finns uteplatser med vitmålade vindskydd i trä. Den östra byggnaden har huvudentréerna mot norr, och i söder finns mindre entréer. Vid trapphusen mot norr finns små burspråk i grön plåt, och på det västra husets västra gavel finns ett större burspråk. Stuprören har samma gröna kulör.

KOMMENTAR
Byggnaderna överensstämmer med mönstret för bostadsbebyggelsen i Rinkebys norra del; dvs skivhus, placerade enligt stadsplanens rätvinkliga mönster. Ursprungligen hade husen i denna del en likartad utformning: flacka tak, fasader av krattade betongelement och balkonger med kraftiga betongsidoelement. Förändringarna som genomfördes av Familjebostäders byggnadsbestånd i Rinkeby i början av 1990-talet var av så genomgripande karaktär att inte mycket mer än själva byggnadsvolymerna återstår. Också detta område har förändrats markant men byggnadernas ursprungliga utseende ännu är läsbart.