Stäng fönster Stockholm kn, BÄCKKVARNEN 1 RINKEBY

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000308

OMRÅDE
Bostadsområde i nordöstra delen av Rinkeby med välbevarade skivhus och lamellhus placerade runt en intim innergård

Området begränsas i norr av säckgatan Svennebygränd, i öster av matargatan Kvarnbyvägen, i söder av ett skivhusområde och i väster av en parkanläggning. Inom området finns tre skivhus, varav det i mitten och det östra är sammanbyggda i vinkel. Söder om skivhusen finns ett lamellhus. Marken sluttar svagt mot västnordväst och de norra skivhusen och lamellhuset ligger tvärs mot denna sluttning. Norr om de norra husen är det lite buskar och gräs där inte vägen går ända in till husen. Öster om det östra huset är det lite gräs innan en bergsbrant med tallar tar vid. I sydost finns en asfalterad piskanläggning innanför en buskslänt med en trätrappa. Söder om det södra huset är det täppor innanför trästaket. Sedan vidtar en slänt med buskar och en gångväg. Mot väster finns det buskar och en gångväg. Gården omsluts av byggnaderna sånär som mot västnordväst där den är öppen. Byggnaderna ligger tätt vilket medför att gården blir väldigt intim. Mot västnordväst bildas två terrasseringar till följd av markens stigning. Terrasseringarna stöds av platsgjuten betong samt betongelement med frilagd ballast. Gården är asfaltsbelagd och där finns trappor av granit, sandlådor med lekredskap samt sittbänkar innanför trästaket. Närmast husen finns gräs och buskar och vid skivhusen täppor innanför trästaket. På gården finns sopskjul i gul panel med pulpettak. Området nås via gångvägar från alla håll samt med bil via Svennebygränd i norr.

Skivhus:
· Våningar: 6 vån + 1 suterräng, 5 vån + 2 suterräng, 5 vån + 1 suterräng
· Tak: Flacka motfallstak, pappbelagda, något utkragande neddragen takfot av blå korrugerad plåt.
· Fasad: Spritputs, gul
· Sockel: Spritputs, brun
· Fönster: 1-lufts, de större med en mittspröjs, vippbågar av aluminium.
· Balkong: Utskjutande, sidoväggar av släta betongelement. Fronter av grön korrugerad plåt och överliggare av aluminium.
· Entré: Omfattningar av betongelement med frilagd ballast. Något indraget portparti av bruneloxerad aluminium med glasad överdel.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 3-4 rok (gäller hela området)
· Förändringar: Entréportar och fönster utbytta
Det finns tre skivhus. Det västra har fyra trappuppgångar, det i mitten har tre och det östra, som ligger i vinkel, har två. Det mittersta huset ligger lite förskjutet mot nordnordost jämfört med det västra, varför gården vidgas lite här. Vinkeln i öster sluter gården åt detta håll.

Lamellhus:
· Våningar: 2 vån + suterräng
· Fasad: Spritputs, röd
· Fönster: 1-lufts, de större med 1 mittspröjs, vippbågar av aluminium.
· Balkong: Utanpåliggande, fronter av vit korrugerad plåt, överliggare av aluminium.
· Entré: Omfattningar av betongelement med frilagd ballast. Indragen glasad lackad ekport med sidoljus.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Fönster utbytta
Det finns ett lamellhus. Dess västra del trappas ned ett steg på grund av markens sluttning. Gårdsfasaden har utskjutande trapphus med entréer.

KOMMENTAR
Kombinationen med skivhus och lamellhus inom samma fastighet är förekommande på flera ställen på södra Järva. Byggnaderna är välbevarade. De är tydligt utformade och de har en dämpad färgsättning - gult på skivhusen och rött på lamellhuset.