Stäng fönster Stockholm kn, LILLKVARNEN 1 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000

· Område med skivhus och loftgångshus öster om Rinkeby centrum.

Området, som består av fyra skivhus och två loftgångshus, omges på tre sidor av gångvägar. Undantaget är sydost där matargatan Kvarnbyvägen bildar en tydlig gräns. Området gränsar i norr till ett kvarter med lamellhus och skivhus, i öster till ett större grönområde med parklek och plaskdamm. I söder ligger stadsdelens servicehem samt stadsdelsförvaltningens hus, tidigare ungdomshotell. Grönstråket i väster inrymmer även ett
daghem.

Från Kvarnbyvägen leder entrégatan Västerby Backe in i områdets mittaxel. Nordost om Västerby Backe ligger de fyra parallellställda skivhusen i en sluttning. Den mittersta gården har böljande gräsmattor ända fram till huslivet samt en mindre staketomgärdad lekplats. De två andra gårdarna, mot vilka husens entrésidor vetter, upptas av lekredskap, bänkar, buskaplanteringar m.m. Fram till entréerna leder asfalterade gångar. På andra sidan Västerby Backe, mot söder, ligger loftgångshusen, som placerats vinkelrätt mot skivhusen. De är placerade efter varandra i närmast öst-västlig riktning. Marken norr om husen upptas av planteringar, bollplan, lusthus m.m. En miljöstuga är placerad vid vändplatsen i väster. Invid fasaderna runt om husen är buskar planterade. På sydsidan av loftgångshusen finns ytterligare lek och sittplatser samt jordbehållare av betongelement. Utmed gångvägen i söder löper en remsa med gräs och buskar. I sydost finns en betongtrappa med steg av granit. Trappan har avsatser med jordbehållare i betong i vilka det växer träd. Här och var i området står sopnedkast i grönlackerad plåt anslutna till det centrala sopsugsystemet. Parkeringsplats och garage finns norr respektive söder om mynningen till Västerby Backe.

Skivhus
· Våningar: 7 och suterräng, 6 och två suterränger
· Tak: Motfallstak, neddragen takfot i svart plåt. Hissrum i svart bandplåt.
· Fasad: Grön sprutputs.
· Sockel: Mörkgrön sprutputs
· Fönster: En- två-, tre- och fyrluftsfönster. Karm och båge av vitmålat trä. Mellan fönster vita skivor.
· Balkong: Fronter av sinuskorrugerad vit eternit. Överliggare av galvaniserat stål. Innervägg av träreglar och skivmaterial.
· Entré: Enkeldörr med övre halvan uppglasad, bruneloxerad aluminium. Sidoljus. Sidor av brun klinker. Skärmtak i betong kompletterat med kraftigt färgsatt pergola i trä som markerar entrén.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 rokvr, 2 rokvr, 3 rok, 4 rok.
· Förändringar: Gårdsmiljöerna har förändrats (1981-82) med kraftigt färgsatta pergolor, räcken m.m.

Loftgångshus

· Våningar: 6 och suterräng, 6 och två suterränger.
· Sockel: Mörkgrön sprutputs.
· Entré: Enkeldörr med övre halvan uppglasad, bruneloxerad aluminium. Sidoljus. Sidor av brun klinker. Skärmtak i betong. Entrén till de utanpåliggande trapphuset har dörrar av teak med smalt fönster, sido- och överljus. Lägenhetsdörrar på loftgång är av teak.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 + rokvr, 2 rok.
· Förändringar: Inglasning av balkong i den mån hyresgästerna så önskar (1990).

På loftgångshusen är trapphusen utanpåliggande och skjuter upp över taket. Trapphsuen är försedda med små enluftsfönster.

Garaget är i en våning med två suterrängvåningar och utfört i platsgjuten obehandlad betong. Ljusinsläppen har galvaniserade stålgaller alternativt rödmålade träribbor. De i fasaden synliga bjälklagen har målats ljust röda.

KOMMENTAR
Området bildar trots att det består av två olika hustyper en tydligt avläsbar enhet. Någon skillnad vad det gäller fönstersättning, dörrar, balkongfronter m.m. finns inte mellan skivhusen och loftgångshusen. Den gröna spritputsen ger byggnaderna en tung och homogen karaktär. Även om gårdarna har förändrats och delvis fått en nya färgskala är byggnaderna välbevarade.

Både i volymer och detaljer är byggnaderna förenade med servicehemmet och fd. ungdomshotellet i söder av samme arkitekt.