Stäng fönster Stockholm kn, KVARNTULLEN 2 RINKEBY

Klassificering: Grönt

Denna daghemsbyggnad i östra Rinkeby har social- och samhällshistoriska värden som ett välbevarat exempel på den tidens storskaliga daghemsutbyggnad. Anläggningen var avsedd att komplettera det rika utbud av servicelokaler för olika ändamål som fanns i det omkringliggande studentbostadsområdet, och liksom detta ritades daghemmet av Hans Borgströms arkitektkontor. Den medvetna och intima sammankopplingen med runtomliggande bostadshus förstärker de kulturhistoriska värdena. Vid invigningen 1972 var detta Europas största daghem.

Arkitekturen är typisk för sin tid och sitt ändamål. De låga volymerna och detaljer såsom plåtpartier kring tak svarar mot intilliggande byggnader, medan fasadernas gula tegel och de generösa fönsterpartierna avviker från omgivningen. Ett viktigt inslag i byggnaden är den stora takterrassen, som fungerade som lekplats för barnen och hade en stor fristående pergola samt blomsterplanteringar.

INVENTERING ÅR 2000
Vid invigningen 1972 Europas största daghem.
Fasaden består av gult tegel, fönstren ligger i band, taket är flackt och har en beige korrugerad taksarg.