Stäng fönster Stockholm kn, ENFOTAKVARNEN 1 RINKEBY

Klassificering: Streckat
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000308

Ombyggt bostadsområde med ett vinkelbyggt skivhus i norra delen av Rinkeby

Området begränsas i norr av Hjulstavägen, i öster och söder av andra bostadsområden samt i väster av Rinkebystråket. Marken sluttar uppåt mot sydsydväst i två omgångar så att det bildas två terrasseringar. Ovanför den nordligaste sluttningen ligger en parkeringsplats. På och längs med den andra sluttningen ligger bostadshuset, ett skivhus orienterat i västnordväst-ostsydostlig riktning och som i ost har en vinkelbyggnad vänd mot sydsydväst. Bara några meter söder om bostadshuset är det en stor bergsknalle med tallar, som upptar den sydvästra delen av kvarterets gårdsyta. Söder om denna finns en bollplan inhägnad av ett gunnebostaket. Öster om bergsknallen finns en plan gårdsyta med röd plattbeläggning, sandlådor med lekredskap samt trästaket med spaljé och sittbänkar. Intill bergssluttningen finns en upphöjd veranda i gulmålat trä med pergola och grillplats. På gården finns också ett cykelskjul samt två trappnedgångar till utrymmen under gården. Väster om huset finns en granittrappa, som söderut övergår i en gångväg, och en grässlänt ned mot Rinkebystråket. Norr om bostadshuset finns en entrégata, en parkeringsplats och en grässluttning med träd och en gångväg ned till en viadukt under Hjulstavägen. Vid det nordöstra hörnet ligger ett grovsophus uppfört 1991. Öster om huset finns en lekgård med två förrådsbodar innanför ett gult staket, en gångväg och en bergsknalle. Området nås via gångvägar från alla håll samt med bil via säckgatan Kuddbygränd i norr.

· Våningar: 7 vån + suterräng
· Tak: Sadeltak, plåt
· Fasad: Tegel, rött. Beige plåt på indragna partier på takvåningen.
· Sockel: Betong
· Fönster: 1-2-lufts, vita, aluminium
· Balkong: Utskjutande, fronter av tätt korrugerad vit aluminium, överliggare av aluminium
· Entré: Mot söder: Pulpetskärmtak, plåtklätt. Stålparti med glasad överdel, lackerat i blått, lila eller grönt. Mot norr: Som söder men skärmtak av kanalplast och indragen port.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: Ursprungligen 2-4 rok, nu även 5 rok.
· Förändringar: Gårdsplaneringen ändrad 1975. Fönster utbytta eller reparerade 1983. Turnaroundombyggnad 1990: fasad av tegel och metallprofiler, fasadutsmyckningar, burspråk, avtrappad västfasad, sadeltak, takvåning, inredning av 5 rok, mm. Fasaden var ursprungligen av krattade vita betongelement och taket var ett flackt motfallstak.
Husets västra gavel trappas av i två steg. Fasaden är dekorerad med färgat glaserat kakel samt en segelbåt. Mot väster finns också en utbyggnad i 1 våning med suterräng under pulpettak, vars fasad är av rött tegel med 2 mörkblå skift och sockeln är putsad. Utbyggnaden innehåller affärslokaler. Husets långa fasad mot norr har ett antal runda och kantiga burspråk. Burspråken är klädda med emaljerade plåtar i blått, lila eller grönt, vars ton skiftar från mellanljust till nästan svart. De kantiga burspråken har hörnknutar och mittband av blank metall. På östra sidan finns en utbyggnad i 1 våning under pulpettak med tegeltak och betongsockel. Den har en blå stålentré och ett skärmtak av kanalplast. Den glaserade fasadutsmyckningen och burspråkens emalj är gjorda av Hadar Tilja. Nära husets vinkel finns en portik genom huset med en trappa mellan markplan BV och markplan suterräng.

Grovsophuset har sadeltak, fasad av rött tegel med två blå kakelskift, betongsockel och blå portar. Längst upp på fasaden och under takfoten sitter ett smalt runtomgående ljusinsläpp med en träspaljé.

KOMMENTAR
Byggnaden överensstämmer med mönstret för bostadsbebyggelsen i Rinkebys norra del. De är skiv- och lamellhus, placerade enligt stadsplanens rätvinkliga mönster, med långa höga hus längst i norr som skärmar av mot Hjulstavägen. Ursprungligen var denna byggnad likadant gestaltad som Familjebostäders övriga husbestånd i norra Rinkeby, dvs med flacka tak, fasader av krattade och släta betongelement och med grova sidoelement till balkongerna. Förändringarna i början av 1990-talet var av så genomgripande karaktär att inte mycket mer än själva byggnadsytorna återstår av det ursprungliga utseendet. Områdets bostadshus utsattes för en omfattande ombyggnad helt utan hänsyn till dess ursprungliga arkitektur.