Stäng fönster Stockholm kn, HEMKVARNEN 1 RINKEBY

Klassificering: Streckat
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000313

Ombyggt bostadsområde med skivhus och lamellhus i centrala Rinkeby

Området gränsar i nord mot ett bostadsområde, i ost mot en gångväg och en park, i syd mot säckgatan Hinderstorps Gränd och i väst mot Rinkebystråket. Marken sluttar svagt nedåt mot sydsydväst. Området innehåller fyra skivhus och tre lamellhus samt två parkeringshus under var sin gård. Lamellhusen och garagefasaderna ligger tvärs mot och skivhusen ligger längs med markens sluttning. Bebyggelsen ligger runt tre gårdar som slutes mot ost och väst av skivhusen, mot nord av lamellhusen och som mot syd har en mur eller är öppen. Närmast bebyggelsen finns mot nord buskar, gräs, träd samt en gångväg. I nordväst finns en grupp sittbänkar och i nordost en buskbevuxen terrass av betong. Mot ost finns det en gångväg. Mot syd vidtar Hinderstorps Gränd nästan direkt. Mot väst är det buskar, gräs, en gångväg och en grässlänt ned mot Rinkebystråket. Den västra och östra gården utgör plana tak till parkeringshusen och den mittersta gården utgör en marksluttning. De plana gårdarna har asfalterade gångar och markbeläggning av röda betongplattor. Där finns sandlådor och lekredskap. Låga trästaket inramar buskar och små träd. Där finns spaljéer och en pergola samt sittbänkar. Mot syd är det en tegelmur krönt av en träspaljé och med "stolpar" dekorerade med järnskulpturer av Alf Olsson och bronsskulpturer av Olle Brand. Den mittersta gården, som sluttar, saknar mur men har en hel del gräs och en grusplan och en inhägnad av gunnebostaket och -stängsel. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via Hinderstorps Gränd.

Skivhus:
· Våningar: 7 vån + suterräng
· Tak: Sadeltak, valmat, flacka, gråbeige plåt
· Fasad: Tegel. Bottenvåningen och suterrängvåningen har rött tegel, övriga våningar gult. Här och var sitter färgade kakel som dekoration. Fasaden på indragna delar av takvåningen är plåtinklädd.
· Sockel: Betong
· Fönster: 1-2-lufts, vita, aluminium
· Entré: Välvt skärmtak. Portparti av lackerat stål med glasad överdel. Det första och andra husen från väst har portar som är lackerade i blått och med gulbeiga fyllningar nedtill. Det tredje huset från väst har gullackerade portar med gula skivor och det östra huset har grönlackerade portar med gröna skivor.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 2-6 rok (gäller hela området)
· Förändringar: (Gäller även lamellhusen) Lägenheter ombyggda till daghemslokaler 1982 (Hinderstorps Gränd 17, 21, 27-29 och 37-39). Turnaroundombyggnad 1990 med bl a nya tegelfasader, burspråk, takvåning, sadeltak mm. Lägenheterna var ursprungligen om 2-4 rok. Efter ombyggnaden finns även 5 och 6 rok.
Här och var finns utbyggnader och burspråk i tegel eller klädda med vita plåtkasetter. Översta våningen är en påbyggd takvåning. Det östra huset har mot ost en 1-vånings utbyggnad under pulpettak och med fasad av rött tegel och med betongsockel. Utbyggnaden innehåller ett antal butiker och den har vinröda stora 1-luftsfönster. Entréerna är indragna och nås via en granitskivebelagd trapp. Portpartierna är lackerade i vinrött, är glasade upptill och har vinröda skivor nedtill.

Lamellhus:
· Våningar: 2 vån + suterräng, 2 vån, 2 vån + hög källare
· Tak: Sadeltak, röda betongpannor
· Fasad: Tegel, de två västra husen gult och rödgult, det östra rött. Här och var är fasaden dekorerad med färgat kakel.
· Sockel: Betong
· Balkong: Utskjutande. Fronter och skärmväggar av vitt skivmaterial. Fronterna pryds av aluminiumlister. Överliggare av aluminium. Det östra huset har en träkonstruktion av vitmålade stolpar och en front av rött trästaket bakom en vit spaljé under ett skärmtak.
· Entré: Indragna, lackerat stålparti med glasad överdel. På de två västra husen blålackerade. På det östra huset vita altandörrar mot söder och mot norr ett utbyggt vindfång med veranda 1 tr upp. Utbyggnaden har en vitmålad putsad betongstomme, dörrar och glaspartier av rödlackerat stål med röda fyllningar.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Se ovan (förändringar skivhus), samt 1992: Ombyggnad av daghem till kvartersgård.
Det västra huset innehåller bostäder, det mittersta ett daghem och det östra huset innehåller lokaler för hyresgästerna (kvartersgård) som t ex ateljé och verkstad.

Parkeringshusen vänder sina fasader mot Hinderstorps Gränd i syd. De är i 1 suterrängvåning. Det västra huset har fasad av räfsad gråmålad betong. Fasaden kröns av en tegelmur med en träspaljé. Där finns några små 1-luftsfönster av vit aluminium skyddade med galler. Portar och dörrar är av blålackerat stål och aluminium. Intill fasaden står en fribärande betongtrappa upp till gården. Det östra huset är likadant sånär som på att några fönster satts igen och ersatts med kulört kakel. Portar och dörrar är röd- och brunlackerade.

KOMMENTAR
Byggnaderna överensstämmer med mönstret för bostadsbebyggelsen i Rinkebys norra del. De är skiv- och lamellhus, placerade enligt stadsplanens rätvinkliga mönster, ofta runt överbyggda gårdar med skivhus mot ost och väst och ett lamellhus mot nord eller syd, och med långa höga hus längst i nord som skärmar av mot Hjulstavägen. Ursprungligen var dessa byggnader likadant gestaltade som Familjebostäders övriga husbestånd i norra Rinkeby, dvs med flacka tak, fasader av krattade och släta betongelement och med grova sidoelement till balkongerna (jfr Hydinge m fl i Tensta). Förändringarna i början av 1990-talet var av så genomgripande karaktär att inte mycket mer än själva byggnadsytorna återstår av det ursprungliga utseendet. Områdets bostadshus utsattes för en omfattande ombyggnad helt utan hänsyn till dess ursprungliga kvalitéer.