Stäng fönster Stockholm kn, KVARNAXELN 1 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Grönt

Detta stora område med flerbostadshus i nordvästra Rinkeby är ett representativt exempel på rekordårens arkitektur och stadsplanering, som det tog sig uttryck på Södra Järvafältet. Till skillnad från de flesta andra bostadsområden i norra Rinkeby byggdes dessa hus inte om i slutet av 1980-talet.
Den sparsmakade arkitekturen är typisk för arkitekten Ernst Grönwalls 1960-tals-områden. Färgsättningen är medveten, beigegrå puts kontrasteras med vita och gulorange plåtpartier. Husens entrépartier är omsorgsfullt gestaltade, med skifferomfattningar och djärva skärmtak som fortsätter in i trapphusen. De stramt formgivna portarna i aluminium utgör ovanligt tidiga exempel på användandet av detta moderna material i bostadshus.
Området har en dynamisk och varierad planstruktur, som på tidstypiskt sätt är helt trafikseparerad. I norr och i söder är husen placerade överst på branta sluttningar så att de på ett dramatiskt sätt dominerar de omkringliggande landskapsrummen. I områdets mitt finns parställda högre hus vid gårdar som är underbyggda med garage. Låga tvåvåningsbyggnader tar ned bebyggelsens skala mot omgivande gångstråk. Detta planmönster är mycket typiskt för de norra delarna av Tensta och Rinkeby.

Som helhet är området ovanligt välbevarat. De förändringar som skett; fönster som har plåtats in, enstaka balkonger som har fått nya fronter, en byggnad som har en mindre tillbyggnad i bottenvåningen; påverkar inte i grunden områdets karaktär.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000223

Välbevarat skiv- och lamellhusområde i omväxlande terräng i nordvästra utkanten av Rinkeby

Området begränsas i norr av en skogssluttning ned mot Hjulstavägen. Mot öster av andra skivhus, en skola, ett daghem, några punkthus och ett parkstråk. Mot söder är det en skogssluttning ned mot ett parkstråk bortanför vilket ett lamellhusområde tar vid. Mot väster är det en sluttning ned mot Rinkebysvängen, och bortanför denna är det en stor öppen grönyta som avgränsar stadsdelen Rinkeby från stadsdelen Tensta. Området nås via gångvägar från väster söder och öster. Från matargatan Rinkebysvängen i väster tar man sig per bil in på säckgatorna Fornbyvägen, Nybykroken, Stenbygränd och Ovanbygränd. Dessa går mellan husen och leder till parkeringsplatser och parkeringshus. Bebyggelsen är, liksom övervägande delen av bebyggelsen i Rinkeby, orienterad i nordnordost-sydsydvästlig och västnordväst-ostsydostlig riktning. Husen är placerade så att det på vissa ställen bildas mer slutna gårdar och på andra ställen bildas mer öppna utrymmen eller passager. Områdets sydligaste del (kv Kvarnluckan 1-2) ligger i kuperad terräng. Här finns mellan husen några lekplatser med redskap och en hel del berg i dagen. Mot söder finns terrasser med lekplatser ovanför sluttningen. Bebyggelsen består av skivhus placerade parallellförskjutna gentemot varandra och i en vinkel som omsluter en parkeringsplats. Den norra delen av området ligger mer plant. I kv Kvarnaxeln och kv Kvarnkammaren bildar husens placering näst intill slutna gårdar. Bebyggelsen består av parallellt placerade skivhus och mot norr, vinkelrätt mot dessa placerade lamellhus. Lamellhusen är sammanbyggda med det västra skivhuset på respektive gård. Gårdarna i kv Kvarnkammaren utgör tak till underliggande parkeringshus. Dessa gårdar är omväxlande belagda med asfalt, gräs och grus. Här finns sandlådor med lekredskap och buskar innanför sargar av tryckimpregnerat trä eller betongelement med frilagd ballast. I kv Kvarnrännan består bebyggelsen av två skivhus placerade i linje med varandra och i kv Kvarnhjulet av ett långsträckt skivhus. I de mer öppna utrymmena finns, förutom gräs, träd, buskar och sittbänkar, gångvägar belagda med betongplattor. Inom området finns även ett antal nätstationer och sophus samt någon bollplan. I kv Kvarnluckan, Kvarnrännan och Kvarnskvaltan finns parkeringsplatser.

Skivhus:
· Våningar: 7 våningar + källare, 6 våningar + suterräng + källare, 6 våningar + källare, 5 våningar + suterräng
· Tak: Flacka, pappbelagda motfallstak (ej belagt), gul taklist, neddragen takfot av vit korrugerad plåt
· Fasad: Spritputs, beige
· Sockel: Putsad, svart eller grön spritputs alternativt grå slätputs
· Fönster: 2-lufts med sidoställd mittpost. På gavlarna med vädringslucka. Fönstren är gulmålade och i trä, men i delar av området inklädda i gul plåt.
· Balkong: Utskjutande, sidoväggar av betongelement med frilagd ballast. Fronter av gul korrugerad plåt, sidoställd spaljé och överliggare av aluminium.
· Entré: Smal med omfattning av svart skiffer. Glasad natureloxerad aluminiumport, till cykelrummen halvglasad med tunna stående profiler nedtill. Skärmtak av svart plåt som går igenom portpartiet och fortsätter på insidan, där det stöttas av stag uppifrån. På skärmtakets undersida sitter tunna aluminiumprofiler. Överljus ovanför skärmtaket. Trappor av granit med svart järnräcke.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1 rokvr, 1-4 rok
· Förändringar: Vissa fönster plåtinklädda, vissa balkonger utbyggda
Byggnaderna i kv kvarnluckan har en suterrängvåning som skjuter ut mot söder eller väster. Lägenheterna på bottenvåningarna har till följd av detta terrasser. Byggnaden i kv Kvarnhjulet 1 och östra huset i kv Kvarnrännan 1 har fått utbyggnader mot sydöst som innehåller daghem. Vissa hus har fått renoverade och utbyggda balkonger. I kv Kvarnaxeln och kv Kvarnkammaren har skivhusens 2 nedersta våningar balkonger mot norr.

Lamellhus: Som skivhusen beträffande tak, entré, stomme och lägenhetsstorlekar men:
· Våningar: 2 våningar + suterräng
· Fasad: Spritputs, rödbrun i kv Kvarnkammaren, gul i kv Kvarnaxeln
· Sockel: Slätputs, grå
· Fönster: 2-lufts i vitt trä, vissa inklädda i plåt
· Balkong: Halvt indragna, halvt utskjutande, små balkonger med fronter av vit korrugerad plåt och överliggare av aluminium
· Förändringar: Ett av husen i kv Kvarnaxeln och ett i kv Kvarnkammaren har byggts om till daghem 1983.
Byggnaderna har utskjutande fasadpartier mot norr med utfackningsfasad av vit korrugerad plåt. Vid balkongerna och bredvid dessa är fasaden klädd med grått skivmaterial. På gaveln vid passagen som bildas mot nordost sitter på fasaden bröstning av klinkers.

Parkeringshusen under gårdarna i kv Kvarnkammaren ligger i suterräng och har sina fasader mot sydsydväst. Fasaderna är av betong. Överst är en barriär av oregelbundet räfflad betong med överliggare av grått stål. Fasaderna har haft ljusinsläpp som idag är igensatta med grönt skivmaterial med stenig yta. Portarna är gula och av stål och aluminium. Mellan parkeringshusen leder betongtrappor med galvaniserade räcken upp till gårdarna.

KOMMENTAR
Området är mycket välbevarat. Det är ett stort område med en dynamisk och varierad plan, en enhetlig, stringent arkitektur och en balanserad färgsättning. Entrépartierna är omsorgsfullt gestaltade med sin skifferomfattning, sina genomgående skärmtak och sina tunna och stramt designade aluminiumportar.