Stäng fönster Stockholm kn, KVARNDRÄNGEN 1 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000223

OMRÅDE
Enhetligt utformade lamellhus med gult fasadtegel placerade i en svag sluttning mot sydsydväst nedanför Rinkebytorget.

Byggnaderna ligger parallellt med och vinkelrätt mot sluttningen. De tre kvarteren bildar en L-form som omges av gräsytor med gångvägar. Inom området går ett rutnät av gångvägar. Längst i norr går en gångväg som skiljer området från parkeringen och centrumbebyggelsen vid Rinkebytorget. Öster om kv Kvarntratten finns ett bredare grönstråk med en gångväg, innan nästa lamellhusområde tar vid. Detta parkliknande stråk fortsätter sedan mot sydsydväst mellan kv Kvarnvingen och kv Kvarndrängen. Kv Kvarndrängen gränsar i norr mot ett annat lamellhusområde och i öster mot ett daghem och en skola. Söderut vidtar Rinkebysvängen samt ett grönstråk med kolonilotter, och efter detta, ett villaområde i Bromsten. Mot väster begränsas området av Rinkebystråket och på andra sidan detta vidtar andra lamellhusområden. Rinkebystråket är en delvis nedsänkt buss- och matargata och gångbroar leder över gatan. Området innehåller 21 huslängor som är något varierade i sin längd. De som vetter mot Rinkebysvängen är en våning lägre än de övriga. Varje kvarter omsluter en centralt placerad parkeringsplats på en säckgata, utifrån vilken gångvägar leder in på gårdarna och fram till entréerna. Varje kvarter har också ett parkeringshus ut mot matargatan. Mellan husen på entrésidorna bildas gårdar. Dessa är belagda med asfalt eller betongplattor. Där finns buskar innanför sargar av granit och trästaket. Där finns sittbänkar, träpergolor, sandlådor, lekredskap och gröna sopnedkast av metall anslutna till den centrala sopsugen. Inom området finns också ett antal bollplaner inhägnade av gunnebostängsel samt ett antal grovsophus. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via de säckgator (Axbyplan, Mjölbyplan och Ljungbyplan) som leder in från Rinkebysvängen i söder och Rinkebystråket i väster.

Bostadshus:
· Våningar: 3 vån + suterräng, 3 vån, 2 vån + suterräng
· Tak: Flacka, pappbelagda motfallstak (ej belagt), brun taklist, neddragen takfot av brun korrugerad plåt.
· Fasad: Gult lertegel.
· Sockel: Betong
· Fönster: 1-lufts, 2-lufts med vädringslucka samt 3-lufts med vädringslucka och sidoställda mittposter. 3-luftsfönsteraxlarna mot norr och mot ost har "bröstning" av brun korrugerad plåt från sockel till takfot. Mot balkongen sitter två stora rutor samt en halvglasad balkongdörr. Fönstren är inklädda i brun plåt. Här och var finns kulörta persienner.
· Balkong: Utanpåliggande med tak över den översta balkongen. Gavlar av betongelement med frilagd ballast. Fronter av vit korrugerad plåt, överliggare av aluminium. Utfackning av gräddvitt skivmaterial. Den nordligaste längan utgör ett undantag då den har balkonger även på gavlarna (mot öst och väst), och då dessa är indragna.
· Entré: Skärmtak av välvd plåt, antingen rött, grönt eller blått. Omfattning av klinker, antingen brun, grön eller blå. Glasad snedställd port och smal sidoport av stål med handtag, spröjs och dekoration av lackad ek, porten lackerad i gulbeige, grönt eller blått.
· Stomme: Betong (ej belagt)
· Lägenhetsstorlekar: 2-4 rok samt 3+2 rok
· Förändringar: Entrépartierna utbytta 1997. Gårdarna moderniserade.
Några av de längre hus som ligger längs med sluttningen är sammanbyggda av två byggnadskroppar på olika höjdnivå. Tre av dessa hus har ett gångvalv mellan byggnadskropparna och är då sammanbyggda i de övre våningarna av en tredje byggnadskropp inklädd i brun korrugerad plåt.

Parkeringshus:
· Våningar: 1 suterräng
· Tak: flackt asfalterat parkeringsdäck.
· Fasad: Betong
· Sockel: Betong
· Fönster: Stora ljusinsläpp med jalusier av brunt impregnerat trä. Galvaniserade järngaller på insidan.
· Entré: Gångport av brunt stål, körport av brun aluminium.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Parkeringshuset i kv Kvarnvingen är delvis på- och inbyggt med en sopsugterminal.
P-huset i kvarteret Kvarntratten har sin uppfartsramp på sydsidan och sin in-/utfart mot norr. P-huset i kvarteret Kvarnvingen har sin uppfartsramp och sin in-/utfart mot norr. Det är delvis på- och inbyggt med en sopsugterminal i 2 våningar med sadeltak. Det har takfot och gavelrösten av liggande vitgrå panel. Gavelröstet mot väster har trappgavelform fast under takfoten. Fasad av sandgula kalksandstensblock, här och var med dekorationer av vitgrå dito. Sockel av tjärad betong. Vita 1-luftsfönster av trä. Bruna stålportar. P-huset i kvarteret Kvarndrängen har sin uppfartsramp på den norra sidan och sin in-/utfart, som är indragen ca fyra meter, mot väster.

KOMMENTAR
Området är tätt och bebyggt enligt en strikt vinkelrät plan. Gårdarna är bitvis rikligt försedda med planteringar, bänkar, redskap mm, vilket ger en intim känsla.