Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000308

OMRÅDE
Renoverat bostadsområde med ett skivhus, ett förrådshus och ett parkeringshus i nordvästra delen av Rinkeby

Området begränsas i norr av Hjulstavägen, i öster av Rinkebystråket, i söder av ett annat bostadsområde och en lågstadieskola (Askebyskolan) samt i väster av parkmark och ett annat bostadsområde. Marken sluttar uppåt mot sydsydväst i två omgångar så att det bildas två terrasseringar. Ovanför den nordligaste sluttningen ligger ett parkeringshus och en parkeringsplats. På och längs med den andra sluttningen ligger bostadshuset, som är ett mycket långt skivhus placerat i västnordväst-ostsydostlig riktning. Söder om bostadshuset bildas en stor och till största delen plan gård. Mot sydöst sluttar den dock uppåt. Bostadshuset omges mot norr av entrégatan Stavbygränd, gräs, träd, parkeringshuset och parkeringsplatsen samt en grässlänt med träd. Mot öster finns en granittrappa som söderut övergår i en asfalterad gångväg, samt en grässlänt ned mot Rinkebystråket. Mot söder finns den stora gården som har asfalterade gångar, buskar och träd innanför granitsargar och trästaket, lekplatser med grusgångar, sandlådor och lekredskap. På gården finns också en "torgbildning" belagd med röda och grå betongplattor lagda i diagonalmönster samt gatsten. På "torgbildningen" finns ett stort skulpturalt konstverk av trä och brons, som man kan leka på. I ena hörnet av "torgbildningen" finns ett grågrönt trästaket med spaljé samt sittbänkar. Väster om "torgbildningen" finns en bollplan innanför gunnebostängsel, en piskanordning samt en gräsyta med kullar. I sluttningen mot sydost finns en sluten byggnad med oidentifierat innehåll, eventuellt ett förrådshus. Den har pulpettak med två motställda fall, röda betongtakpannor, fasad av beige panel och rödtegel, betongsockel samt gula dörrar av stål. Mot väster är det buskar, gräs och en gångväg. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via säckgatan Stavbygränd i norr.

Bostadshuset:
· Våningar: 7 vån + 1 suterräng
· Tak: Sadeltak, plåtklätt
· Fasad: Rött fasadtegel, beige sprutputs
· Sockel: betong
· Fönster: 1-2-lufts, vita, aluminium
· Balkong: Utanpåliggande, fronter av vit plåt, överliggare av aluminium
· Entré: Mot syd: Säteritaksformade skärmtak, ståldörrar lackerade i blått eller rött, fyllningar av vitt skivmaterial, entrédörren glasad upptill. Mot norr: Pulpetskärmtak i plåt, sidoomfattningar av blått eller beige kakel, indraget stålparti lackerat i blått eller rött.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1 rokvr, 2-3 rok samt efter ombyggnad 1991, 4 rok.
· Förändringar: Större 1-luftsfönster utbytta till 2-luftsfönster 1983. Total turnaroundombyggnad 1991. Då revs också två lamellhus på södra delen av tomten. En ny förrådsbyggnad tillkom. Landskapet omformades.
Mot söder finns stora burspråk med 1-luftsfönster på sidorna och två 2-luftsfönster på framsidan. Framsidans väggar är något vinklade. På gavlarna sitter fyrkantiga burspråk. Burspråken är klädda med blått skivmaterial. Översta våningen är en takvåning vars indragna fasader är klädda med beige plåt. På östra gaveln trappas våningarna av i två steg. Husets mittparti markeras dels av att fasaden är putsad, dels av frontespiser. Nära husets mitt leder en trappa i en öppen portik genom huset mellan markplan BV och markplan suterräng. Mot öster finns en utbyggnad i 1 våning med suterräng under pulpettak. Fasaden på dess bottenvåning är av rostfritt stål och vitt skivmaterial och suterrängvåningens fasad är av rött tegel. Sockeln är av betong. Utbyggnaden innehåller butiker.

Byggnaden har utsatts för en så kallad turnaroundombyggnad och är således kraftigt förändrad.

Parkeringshuset:
· Våningar: 1 suterräng
· Tak: Betong
· Fasad: Betong, beigemålad samt rött tegel
· Sockel: Betong
· Fönster: Stora ljusinsläpp på långsidorna klädda med ribbverk av gul- och gråmålat trä
· Entré: Portar av blålackerat stål och aluminium
· Stomme: Betong
· Förändringar: Östra delen delvis riven och delvis omgjord till utrymmen för grovsopor och källsortering 1992.
Byggnadens östra del är den som har tegelfasad. Denna del innehåller soprum. Taket utgörs av ett parkeringsdäck vars ramp finns i väster. Däcket omgärdas av en plåtkrönt betongsarg som utgör fortsättning på fasaden.

KOMMENTAR
Byggnaden överensstämmer med mönstret för bostadsbebyggelsen i Rinkebys norra del. De är skiv- och lamellhus, placerade enligt stadsplanens rätvinkliga mönster, ofta runt överbyggda gårdar med skivhus mot öster och väster och ett lamellhus mot norr eller söder, och med långa höga hus längst i norr som skärmar av mot Hjulstavägen. Ursprungligen var denna byggnad likadant gestaltad som Familjebostäders övriga husbestånd i norra Rinkeby, dvs med flacka tak, fasader av krattade och släta betongelement och med grova sidoelement till balkongerna (jfr Hydinge m fl i Tensta). Förändringarna i början av 1990-talet var av så genomgripande karaktär att inte mycket mer än själva byggnadsytorna återstår av det ursprungliga utseendet. Områdets bostadshus utsattes för en omfattande ombyggnad helt utan hänsyn till dess ursprungliga kvalitéer.