Stäng fönster Stockholm kn, KVARNSPELET 2 RINKEBY

SKOLBYGGNADERNA RIVNA, NY BYGGNAD PÅ DERAS PLATS

Klassificering: Streckat

INVENTERING ÅR 2000
Askebyskolan, Inventeringsdatum: 000302

OMRÅDE
Låg- och mellanstadiestadieskola inhyst i tre envåningsbyggnader, omgiven av bostadsområden, i nordvästra Rinkeby

Området gränsar i norr mot park- och gårdsmark, i öster mot ett bostadsområde, i söder mot ett daghem och ett bostadsområde och i väster mot en gångväg i ett parkstråk samt ett bostadsområde. Området nås via gångvägar från alla håll samt med bil via säckgatan Askebykroken i sydost. På området finns tre byggnader. Dessa är placerade i U-form med öppningen mot västnordväst. Närmast husen finns ofta buskar. Norr om den norra byggnaden är det en asfalterad gård med en basketplan. Sedan är det en smal strimma gräs samt ett gunnebostaket. I det nordvästra hörnet står ett regnskydd med pyramidtak av falor. Öster om den östra byggnaden är det en gångväg. I det sydöstra hörnet är det en parkeringsplats. Söder om den södra byggnaden finns lite gräs och träd samt en gångväg och i väst och sydväst är det en trädbevuxen bergskulle. Där finns också en rutschkana samt sandlådor. Mellan den norra och den södra byggnaden bildas en skolgård. Den är asfalterad och har sittbänkar och rabatter utmed kanterna intill husen. På skolgården finns en gul och en röd förrådsbyggnad av panel.

· Våningar: 1 våning
· Tak: Flacka, taksarg av svart liggande panel
· Fasad: Panel, stående gulmålad, grå knutbrädor
· Sockel: Svart panel, betong, puts
· Fönster: 1-lufts, vita i trä
· Entré: Skärmtak på stolpar i svart trä, gråmålade dörrar med glasad överdel och svart trycke av trä. Det östra huset har gråmålade dörrar med lodrätt trycke i svart trä samt sidoljus
· Stomme: Trä (ej belagt)
· Förändringar: Fasaderna var tidigare brunbetsade. Östra huset tillkommet 1981.
Byggnaderna har en barackliknande karaktär. Enligt obekräftade uppgifter uppfördes skolan som ett provisorium för att sedan rivas efter 10 år. I stället har den kompletterats med det östra huset (som därför har ett lite annorlunda utförande) och nyligen målats om. Enligt samma obekräftade källa är fler byggnader på gång att uppföras. Södra byggnaden har en högdel mot väster som innehåller gymnastiksal. Samma byggnads östra del innehåller matsal och kök varför den mot öster har en lastkaj under skärmtak. Norra byggnaden är en länga och har fyra likadana entréer symmetriskt placerade på norra såväl som södra långsidan. Östra byggnaden har putsad sockel och ger intryck av att vara extraisolerad. Norra och södra byggnaderna tillhör fastigheten Kvarnspelet 2, östra byggnaden tillhör fastigheten Kvarnspelet 1.

KOMMENTAR
Trots sin enkla barackkaraktär och trots att skolan var tänkt att rivas efter 10 år, fungerar byggnaderna ännu fint efter ca 25 års tjänstgöring. De har ett mycket tidstypiskt och enhetligt utförande med en tydlig arkitektonisk stringens. Sambandet mellan skolgården och den bergsknalle som finns mot väster är av stor vikt för rumsbildningen och trivseln på skolgården.