Stäng fönster Stockholm kn, KVARNTULLEN 1 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Grönt

Detta bostadsområde i nordöstra Rinkeby har stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden som ett exempel på en stilren och konsekvent utförd betongarkitektur med tidstypiskt "brutalistiska" förtecken. Ur denna synvinkel saknar området motstycke i Stockholms stad, och det är i sin kompromisslöshet sällsynt även i ett nationellt perspektiv.

Varje byggnad har en balkongsida och en sida som domineras av loftgångar med stöd och fronter i orangemålad betong, vilka bildar svepande grafiska mönster över fasaderna. Kulörvariationen mellan grå krattade betongelement och släta rosaröda betongelement syftade till att bryta upp de jättelika volymerna, göra dessa mindre dominerande på gårdarna.

I området fanns ursprungligen i första hand studentbostäder, den vanligaste lägenheten var en liten tvårummare. I tidens anda erbjöds rika möjligheter till föreningsliv och samvaro i husen, med många olika sorters lokaler för gemensamma ändamål. Den ursprungliga funktionen ger området även samhällshistoriska värden som ett exempel på hur den kraftiga utbyggnaden av högskolor och universitet på 1960-talet fick genomslag inom bostadsbyggandet. Ett mycket stort daghem, ritad av samma arkitektkontor, ligger inplacerat mellan husen (se kv Kvarntullen 2) och utgör ett viktigt inslag i den genomplanerade helheten.

Området är uppbyggt med högre hus i norr och nordost vilka fungerar som bullervall mot E:18. Det synliga läget invid trafikleden ger området stora stadsbildsmässiga värden. De högre husen ingår i den "ryggrad" som skulle ge södra Järvafältets stadsdelar en avgränsning mot norr. Byggnaderna visar alltså hur man medvetet placerade den högre bebyggelsen på den högst belägna marken - som stora skulpturer i landskapet. Samtidigt pekar den lägre bebyggelsen inom området på en annan av tidens trender inom stadsbyggandet - strävan efter att bygga intimt och marknära, eller "tätt och lågt" som man gärna uttryckte det.

Områdets stora skala, den väl synliga placeringen och den djärva arkitekturen ger området stora symbol- och identitetsvärden. För de som passerar stadsdelen i bil har de jättelika fasaderna med loftgångar blivit till en emblematisk symbol för miljonprogrammet på Järvafältet.

Området är som helhet mycket välbevarat, vilket förstärker de kulturhistoriska värdena.

INVENTERING ÅR 2000
Rinkebyhöjden, Inventeringsdatum: 000313

Stort bostadsområde med välbevarade brutalistiska loftgångshus i nordöstra Rinkeby

Området begränsas från nord till nordost av Hjulstavägen, i ost av ett kontorshus, i söder av ett kontorshus och ett daghem och i väster av parkmark och sedermera Kvarnbyvägen. Inom området finns sex skivhus och tretton lamellhus, flera av dem sammanbyggda genom loftgångarna. Byggnaderna innehöll ursprungligen enbart studentlägenheter. De åtta husen längst i norr (Kvarntullen 8) ligger på en höjd. Sex av dessa ligger i nordväst-sydostlig riktning, parallellt tre och tre, och sidoförskjutna i förhållande till varandra. Mellan dessa bildas en långsmal gård som slutes i ändarna av de två på höjden resterande husen som ligger i nordöst-sydvästlig riktning. Av de åtta husen är fyra skivhus: de tre hus som ligger utåt mot Hjulstavägen mot nordost, och det hus som ligger längst mot nordväst. De övriga fyra husen är lamellhus. Marken i resten av området sluttar svagt nedåt mot sydsydväst. Husen ligger antingen tvärs eller längs med denna sluttning i grupper så att tre innergårdar bildas. De två husen mot ost är skivhus, övriga nio byggnader är lamellhus. Mellan Kvarntullen 1 och Kvarntullen 3, vid Gamlebyplan, ligger ett stort daghem (Kvarntullen 2) som ej ingår i området. Bebyggelsen omges i norr till ost av gräs, en gångväg som övergår i Rinkebysvängen, buskar, parkeringsplatser och en buskslänt ned mot Hjulstavägen. Vid en av parkeringsplatserna finns en nätstation, en grovsopanläggning samt två garagebyggnader för servicefordon. I söder är det gräs och en gångväg. Mot väster finns gräs och en gångväg, en parkanläggning med en parklek och en plaskdamm och intill höjden en skogsbevuxen bergssluttning. Längst i nordväst ligger det en grusplan inhägnad av ett gunnebostängsel samt en gångväg norrut ned i en viadukt under Hjulstavägen och ut på Järvafältet. Väster om allt detta är det en buskslänt upp mot Kvarnbyvägen. De gårdar som bildas mellan husen har asfaltsgångar, gräs, trästaket, buskar och lekplatser med sandlådor och lekredskap. Området nås via gångvägar från väster och söder och med bil via Rinkebysvängen i öster.

BYGGNADER
· Våningar: Skivhus: 7 vån + 2 suterräng, 7 vån + suterräng, 7 vån, 6 vån + suterräng. Lamellhus: 3 vån + suterräng + hög källarvåning, 3 vån + suterräng, 3 vån, 2 vån + suterräng.
· Tak: Flacka, pappbelagda motfallstak (ej belagt), omfattning av orange korrugerad plåt.
· Fasad: Skivhus: Betongelement. På gavlar och balkongsida med ljusrött ytskikt med grusig yta ("multi-sten"), på loftgångssidan krattad betong. Lamellhus: Betongelement, krattad betong åt alla håll.
· Sockel: Betong.
· Fönster: 1-2-lufts i brunt trä, vissa med vädringslucka, de mot loftgångarna är antingen plåtinklädda eller försedda med ett dekorativt svart diagonalt placerat järnkors.
· Balkong: Utanpåliggande med fronter av ljusröd eller orange korrugerad plåt, överliggare av aluminium
· Entré: Lägenhetsdörrar: Orangea släta med frostad ruta upptill. Trapphusdörrar: Port av halvglasad bruneloxerad aluminium i glasat parti av brunt trä eller port av brun- eller silvereloxerad aluminium, med eller utan sidoparti.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: Övervägande 3 rok. Där lägenheter förekommer i suterrängplan är de om 2 rok.
· Förändringar: Vissa trapphusportar utbytta.
Loftgångarna vilar på grova kantiga orangemålade betongstöd, formade ungefär som den grekiska bokstaven pi. Fronterna är av tjocka gulbeigemålade släta betongelement. Från loftgångarna leder utanpåliggande betongrör ned till fyrkantiga betongrum på markplan. Det är sopnedkasten och soprummen. Trapphusen som binder samman de sammankopplade husens loftgångar är helt i betongelement av krattad betong. De portar på husen i lågzonen som har stora sidopartier leder till trapphus med hiss integrerade i byggnadskroppen. Skivhusen har två sådana vardera medan lamellhusen har ett sådant per tre hus. På höjden står trapphusen som egna byggnadskroppar bredvid och mellan husen. De hissförsedda trapphusen skjuter upp en våning över huset och erhåller därmed en tornliknande karaktär. Endast ett av lamellhusen på höjden servas av en hiss. Husen är placerade så att skivhusen ligger ytterst mot Hjulstavägen. Innanför dessa ligger sedan lamellhusen i U-form så att slutna gårdar bildas. Lamellhusen i Kvarntullen 1 ligger en bit ifrån skivhusen och U-formen slutes här i stället av daghemmet på Kvarntullen 2.

KOMMENTAR
Området är uppfört i en stilren och konsekvent betongbrutalism vilket är mycket ovanligt. Området karaktäriseras av sina råa betongytor i kombination med de i olika toner av rödorange färgade balkongfronterna, loftgångarna med betongstöden och betongelementen samt fasadelementen. Byggnaderna har kubiska volymer. De höga skivhusen står som en skyddande mur, för gårdarna och de låga lamellhusen, ut mot Hjulstavägen. Området karakteriseras också av intrycket av ökad höjd upp mot berget i norr. Området är unikt och mycket välbevarat.