Stäng fönster Stockholm kn, TULLKVARNEN 1 RINKEBY

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000308

Bostadsområde i norra delen av Rinkeby

Området begränsas i nord av ett bostadsområde, i ost av en gångväg och en skola, i syd av säckgatan Degerbygränd och i väst av Rinkebystråket. Marken sluttar svagt nedåt mot sydsydväst. Området innehåller 4 skivhus och 3 lamellhus samt 2 P-hus under var sin gård. Lamellhusen och P-husfasaderna ligger tvärs mot och skivhusen ligger längs med markens sluttning. Bebyggelsen bildar tre gårdar som slutes mot ost och väst av skivhusen, mot nord av lamellhusen och som mot syd har en mur eller är öppen. Närmast bebyggelsen finns mot nord buskar och lekgårdar innanför trästaket samt en gångväg. I nordost finns en piskplats på en betongterrass. Mot ost finns buskar och en gångväg. Mot syd vidtar Degerbygränd nästan direkt. Mot väst är det buskar, gräs, en gångväg och en grässlänt ned mot Rinkebystråket. Den västra och östra gården utgör plana tak till P-husen och den mittersta gården utgör en marksluttning. De plana gårdarna har asfalterade gångar och markbeläggning av röda betongplattor. Där finns sandlådor och lekredskap. Låga trästaket och släta betongsargar inramar buskar och små träd. Där finns spaljéer, en pergola samt sittbänkar. Mot syd står en tegelmur (västra gården röd, östra gården gul), krönt av en träspaljé, med en portal med en överliggare i betong dekorerad med venetiansk mosaik utförd av Hans Pettersson. Gården i mitten, som sluttar, saknar mur men har en hel del gräs samt två skulpturer, "Vindflöjlar", bestående av höga pelare med figurer i toppen, av Hans Bartos. Området nås via gångvägar från alla håll och med via Degerbygränd.

Skivhus:
· Våningar: 7 vån + sut, 6 vån + sut
· Tak: Flacka sadeltak, gråbeige plåt
· Fasad: Tegel. BV och sut har rött tegel, övriga vån gult. Här och var sitter färgade kakel som dekoration. Fasaden på indragna delar av takvåningen är plåtinklädd.
· Sockel: Betong
· Fönster: 1-2-lufts, gulvita, alu
· Balkong: Utskjutande. Fronter och skärmväggar av vitt skivmaterial. Fronterna pryds av ett rutnät av aluminiumprofiler, på de 2 västra husen halvrunda, på de 2 östra fyrkantiga. Överliggare av aluminium.
· Entré: Pulpetskärmtak, några välvda. Portparti av lackerat stål med glasad överdel och grå fyllningar nedtill. De västra husens portar är lackerade i djupblått eller mellanblått och de östra i ljusgrönt eller mörkgrönt.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 2 rokvr, 2-4 rok (gäller hela området)
· Förändringar: Turnaroundombyggnad 1986-1990 med bl a omgestaltade gårdar, påbyggd takvåning, sadeltak, nya fasader, burspråk, nya balkonger mm. Östra huset tillbyggt 1990 mot öster i suterrängvåningen.
Här och var finns utbyggnader och burspråk i tegel eller klädda med vita plåtkasetter. Översta våningen är en påbyggd takvåning. Det östra huset har en 1-vånings utbyggnad under pulpettak och med fasad av rött tegel och med betongsockel. Utbyggnaden innehåller ett fritidshem och den har gröna stora fönster indelade i 9 rutor, där de nedre 3 inte har glas utan grå skivor. Entrén är indragen och nås via en klinkerbelagd trappa. Portpartiet är lackerat i ljust gröngrått, är glasat upptill och har grå skivor nedtill.

Lamellhus:
· Våningar: 2 vån
· Tak: Sadeltak, röda betongpannor, det västra huset valmat
· Fasad: Tegel, gult, röd bröstning, det västra huset har hela bottenvåningen i rött tegel. Här och var är fasaden dekorerad med färgat kakel eller rött tegel.
· Sockel: Betong
· Fönster: 1-2-lufts, vita, alu
· Balkong: Utskjutande. Fronter och skärmväggar av vitt skivmaterial. Fronterna pryds av ett rutnät av aluminiumprofiler, på de 2 västra husen halvrunda, på det östra fyrkantiga. Överliggare av aluminium.
· Entré: Indragna, lackerat stålparti med glasad överdel. På det västra huset blå med mörkblå fyllningar, det mittersta gula med gula fyllningar och på det östra huset gröna med ljust grågröna fyllningar.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Det mittersta och det östra lamellhuset byggdes 1982 om till daghem. Turnaroundombyggnad 1986-1990 med bla sadeltak, nya fasader, balkonger, omgestaltade gårdar mm.
Det mittersta och det östra huset innehåller daghem och har inhägnade lekplatser på norrsidan.

P-husen vänder sina fasader mot Degerbygränd i syd. De är i 1 suterrängvåning. Det västra huset har fasad av ljusrödbeigt kvadratiskt kakel med 1 horisontellt skift av svart kakel. Fasaden kröns av en tegelmur med en träspaljé. Sockeln är inklädd med en svartgrå keramisk platta. Där finns några höga smala 1-luftsfönster av vit aluminium skyddade med svarta galler. Portar och dörrar är av blålackerat stål och aluminium. Över en butiksentré sitter ett skärmtak. Intill fasaden går en fribärande betongtrappa upp till gården. Det östra huset är likadant sånär som på ursprunglig fasad av krattad betong. Det saknar sockel och har grönlackerade dörrar och portar samt galvaniserade galler framför fönstren.

KOMMENTAR
Byggnaderna överensstämmer med mönstret för bostadsbebyggelsen i Rinkebys norra del. De är skiv- och lamellhus, placerade enligt stadsplanens rätvinkliga mönster, ofta runt överbyggda gårdar med skivhus mot öster och väster och ett lamellhus mot norr eller söder, och med långa höga hus längst i norr som skärmar av mot Hjulstavägen. Ursprungligen var dessa byggnader likadant gestaltade som Familjebostäders övriga husbestånd i norra Rinkeby, dvs med flacka tak, fasader av krattade och släta betongelement och med grova sidoelement till balkongerna (jfr Hydinge m fl i Tensta). Förändringarna i slutet av 1980-talet var genomgripande, områdets bostadshus utsattes för en omfattande ombyggnad utan större hänsyn till ursprungliga kvalitéer.