Stäng fönster Stockholm kn, KVARNSPELET 1 RINKEBY

Klassificering: Streckat

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000302

Ombyggt bostadsområde i nordvästra delen av Rinkeby

Området begränsas i norr av gården på fastigheten Kvarnhuset 1, i öster av Rinkebystråket, i söder av Askebykroken och i väster av Askebyskolan. Inom området finns två skivhus och ett lamellhus. Byggnaderna ligger i U-form runt en gård, med öppningen mot sydsydväst och lamellhuset i nordnordost. Gården, som utgör taket till ett parkeringshus med infart från Askebykroken, har beläggning av rödfärgade plattor. Där finns odlingslådor av trä med sittbänkar runt och med träd i samt sandlådor med lekredskap. Mot söder begränsas gården av en tegelmur med en träspaljé. Mot sydost går en trappa under skärmtak ned till Askebykroken. Närmast husen är det buskar, på gården inhägnade av en granitsarg. Mot gården finns täppor inhägnade av trästaket. Mot norr är det en plattbelagd terrass med sandlåda med lekredskap inhägnad av en betongmur med ett brunt järnräcke. Runt terrassen finns en grässluttning med en rutschkana inuti ett rör. Till terrassen leder en trätrappa. Mot norr finns även gräs, träd samt en gångväg. Mot öster är det en gräsplätt, en gångväg och en grässlänt ned mot Rinkebystråket, mot väster en grässlänt och en gångväg. Området nås via gångvägar från alla håll samt med bil via Askebykroken i söder.

BYGGNADER
· Våningar: Hus A: 3-4 våningar + suterräng, hus B: 2 våningar + källare, hus C: 4-5 våningar + suterräng
· Tak: Sadeltak. Gavelrösten av grått skivmaterial. Hus A+C: mörkgrå plåt, hissmaskinrum på taket inklädda i grå plåt. Hus B: röda betongpannor
· Fasad: Betongelement med lodräta fält som är släta eller räfsade om vartannat, målade i ljust gult och ljust grått
· Sockel: Putsad, grå, dekorerad med horisontella ritsar
· Fönster: 1-2-lufts i vitlackad aluminium med tvärspröjs
· Balkong: Utanpåliggande med sidoväggar av betongelement, plattorna ytterligare utbyggda och med fronter av rött skivmaterial i aluminiumramar och överliggare av aluminiumrör. På hus B samt här och var på hus A+C finns på fasaden upphängda balkonger. Även franska balkonger med aluminiumräcke förekommer.
· Entré: Omfattningar av betongelement med frilagd ballast. Port och sidoljus av rödlackerat (hus B gullackerat) stål med glasad överdel och rött (gult) skivmaterial i nederdelen. Sidoskärmväggar av rött tegel (ej hus B) och skärmtak av plåt
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 2-5 rok
· Förändringar: Vid en omfattande turnaroundombyggnad 1992 rivs 1-3 våningar på skivhusen. Byggnaderna får bl a sadeltak, burspråk och nya balkonger. Fasaderna målas i ljust gult och grått. Lägenhetsantalet sjunker från 75 till 50 st.
Byggnaderna har erhållit sina oregelbundna våningsantal och sina sadeltak efter en genomgripande renovering. Hus C har mot ost ett tresidigt burspråk i rött skivmaterial.

Parkeringshusets fasad är av räfsad betong som målats grå. Den kröns av tegelmuren med spaljé in mot gården. I fasaden finns vita 1-luftsfönster med galler framför. Portarna är av gullackerat stål och aluminium.

KOMMENTAR
Byggnaderna överensstämmer med mönstret för bostadsbebyggelsen i Rinkebys norra del. De är skiv- och lamellhus, placerade enligt stadsplanens rätvinkliga mönster, ofta runt överbyggda gårdar med skivhus mot öster och väster och ett lamellhus mot norr eller söder, och med långa höga hus längst i norr som skärmar av mot Hjulstavägen. Ursprungligen var dessa byggnader likadant gestaltade som Familjebostäders övriga husbestånd i norra Rinkeby, dvs med flacka tak, fasader av krattade och släta betongelement och med grova sidoelement till balkongerna (jfr Hydinge m fl i Tensta). Områdets bostadshus har blivit utsatt för en omfattande ombyggnad helt utan hänsyn till dess ursprungliga kvalitéer.