Stäng fönster Stockholm kn, KVARNSPELET 4 RINKEBY

Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000302

Ombyggt skivhus i nordvästra Rinkeby

Området omges i norr av en gångväg och en skola, i öster av säckgatan Askebykroken och en parkering, i söder av en gångväg och ett punkthusområde samt i väster av ett daghem. Inom området finns ett skivhus orienterat i västnordväst-ostsydostlig riktning. Marken sluttar mot nordnordost. Området nås via gångvägar i alla riktningar samt med bil via Askebykroken. Norr om huset ligger grå och röda betongplattor utanför entréerna. Där finns en asfalterad entrégata och ett trästaket. Mot öster är det en uteservering belagd med röda betongplattor, som inramas av en sarg av granit. Mot söder finns det täppor inhägnade av bruna staket direkt framför huset. Framför detta är det en stor öppen gård. Gården är belagd med asfalt och röda betongplattor. Där finns lekplatser med sandlådor och redskap, buskar innanför låga granitsargar och staket, ett regnskydd med pyramidtak, ett plank samt sittbänkar. Mot väster är det en grässlänt.

BYGGNAD
· Våningar: 6 våningar + suterräng
· Tak: Sadeltak, valmat, klätt med beige plåt. Trapphusen markeras i taket med frontoner
· Fasad: Betongelement med lodräta fält som är släta eller räfsade om vartannat, målade i vitt och ljust gulbeige
· Sockel: Betong
· Fönster: 1-2-lufts av blå aluminium och med tvärspröjs
· Balkong: Utanpåliggande med sidoväggar av betongelement, plattorna ytterligare utbyggda och med fronter av liggande gulbeige korrugerad plåt och överliggare av blålackerade aluminiumrör. På gavlarna hängande balkonger, även franska balkonger med aluminiumräcke förekommer.
· Entré: Utskjutande med väggar av gula betongelement i 1½ våning och med sadeltak. Skärmtak i glas över port med över- och sidoljus i glasad lackad ek.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 2-3 rok
· Förändringar: En omfattande turnaroundombyggnad genomfördes 1994-95. Den innefattade bl a att: fasaderna målades och försågs med burspråk, taket höjdes och gjordes om till valmat sadeltak med frontoner, entréerna byggdes ut, en tillbyggnad gjordes mot öster och den yttre miljön omgestaltades.
Skivhus som genomgått en totalrenovering. På norra fasaden förekommer ett antal tvåsidiga burspråk med 2 fönster vardera. Mot öster finns i suterrängvåningen en utbyggnad av släta betongelement med valmat pulpettak som innehåller en restaurang.

KOMMENTAR
Byggnaden överensstämmer med mönstret för bostadsbebyggelsen i Rinkebys norra del. De är skiv- och lamellhus, placerade enligt stadsplanens rätvinkliga mönster, ofta runt överbyggda gårdar med skivhus mot öster och väster och ett lamellhus mot norr eller söder, och med långa höga hus längst i norr som skärmar av mot Hjulstavägen. Ursprungligen var dessa byggnader likadant gestaltade som Familjebostäders övriga husbestånd i norra Rinkeby, dvs med flacka tak, fasader av krattade och släta betongelement och med grova sidoelement till balkongerna (jfr Hydinge m fl i Tensta). Områdets bostadshus har blivit utsatt för en omfattande ombyggnad helt utan hänsyn till dess ursprungliga kvalitéer.