Stäng fönster Stockholm kn, KVARNSPELET 4 RINKEBY

Klassificering: Streckat

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000302

Skivhus ombyggt till kontorshus, placerat mellan bostadsområden i nordvästra delen av Rinkeby

Området begränsas i norr av säckgatan Askebykroken, i öster av matargatan Rinkebystråket samt i söder och väster av gårdsytor och bostadsområden. Inom området står ett skivhus i västnordväst-ostsydostlig riktning, som ursprungligen innehöll bostäder. Området nås via gångvägar från alla håll samt per bil via Askebykroken i norr. Marken sluttar mot nordnordost. Norr om huset ligger det asfalt och betongplattor på marken. Där finns buskar innanför granitsargar och staket. Där finns också en stor parkeringsplats med träd innanför granitsargar. Mot öster är det en liten gräsplätt, en gångväg samt en grässlänt ned mot Rinkebystråket. Mot söder är det en öppen gård med betongplattor och marktegel i diagonalmönster på en liten torgbildning med sittbänkar, sandlåda, flaggstänger samt gräs och buskar innanför granitsargar och staket. Mot väster är det en grässlänt samt en betongmur med ett brunt järnstaket.

BYGGNAD
· Våningar: 3-4 våningar + suterräng
· Tak: Sadeltak, valmat, beige plåt. Mot öster finns en takterrass.
· Fasad: Betongelement med lodräta fält som är släta eller räfsade om vartannat, målade i terrakottakulör
· Sockel: Betong
· Fönster: 1-2-lufts i blålackerad aluminium
· Entré: Utskjutande i 1-1½ våning med sadeltak i röd plåt och med väggar av släta betongelement. Portar och sidoljus av blålackerat stål.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Huset har genomgått en omfattande turnaroundombyggnad. Huset byggdes då om från bostadshus till kontorshus. Vid ombyggnaden revs 2-3 våningar och ett valmat sadeltak lades på. På takets östra del inrättades en takterrass. Balkongerna togs bort, fasaderna fick burspråk, entréerna byggdes ut, fasaderna målades mm, mm. Ursprungligen innehöll huset lägenheter om 2-3 rok.
Byggnaden har i omvandlingen från bostadshus till kontorshus berövats ett antal hela och halva våningsplan samt sina balkonger. I gengäld har det erhållit ett garage för polisbilar i suterrängvåningen. Det har också erhållit burspråk på gavlarna inklädda i blå plåt och på sydfasaden halvcirkelformade putsade burspråk med en lodrät strimma av betongglas. Det valmade sadeltaket är också det ett resultat av moderniseringen. Byggnaden innehåller idag bl a polisstation, försäkringskassa och församlingslokaler.

KOMMENTAR
Byggnaden överensstämmer med mönstret för bostadsbebyggelsen i Rinkebys norra del. De är skiv- och lamellhus, placerade enligt stadsplanens rätvinkliga mönster, ofta runt överbyggda gårdar med skivhus mot öster och väster och ett lamellhus mot norr eller söder, och med långa höga hus längst i norr som skärmar av mot Hjulstavägen. Ursprungligen var dessa byggnader likadant gestaltade som Familjebostäders övriga husbestånd i norra Rinkeby, dvs med flacka tak, fasader av krattade och släta betongelement och med grova sidoelement till balkongerna (jfr Hydinge m fl i Tensta). Områdets f d bostadshus har blivit utsatt för en omfattande ombyggnad helt utan hänsyn till dess ursprungliga kvalitéer. Fasadmaterialet är dock det ursprungliga men det har målats i en för ursprunget främmande kulör.