Stäng fönster Stockholm kn, KVARNSKRUVEN 1 RINKEBY

Klassificering: Streckat

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000223

I detta område i nordvästra Rinkeby finns fyra punkthus och ett parkeringshus.

Gränsen i öster utgörs av den nedsänkta matargatsleden Rinkebystråket, och i söder av en dalgång där angöringsgatan Hållbybacken finns. Denna gata avslutas i väster med en vändplan. Väster om området finns en gräsyta med enstaka träd. I norr utgörs gränsen av ett gångstråk i öst-västlig riktning som löper vidare på en gångbro över Rinkebystråket mot stadsdelens centrum.

Området är till största delen beläget på en flack höjdsträckning, med slänter åt väster och nordväst, öster och söder. Den sydligaste delen ligger dock lägre, i nivå med Hållbybacken. Genom att punkthusen är placerade två och två bildas ett öppet gårdsrum mellan husgrupperna. Här är parkeringshuset placerat, det ansluter i öster till ett av punkthusen. Söder om de två östliga byggnaderna bildas en mindre gårdsplan intill Hållbybacken. Från denna kan man ta sig upp till den högre delen av området via en bred trappa mellan de två byggnaderna. I söder finns även en parkeringsplats med infarter till parkeringshuset.

Marken är till stora delar gräsbevuxen, med buskar och lövträd här och var. Öster om två av byggnaderna finns dessutom två stora planteringsytor som kantas av stora stenbumlingar. Intill husen, framförallt vid entréerna, finns partier med asfalt eller rött marktegel. Mellan husgrupperna leder en smal gångväg i öst-västlig riktning, lagd med grå betongplattor. I området finns ett antal lekplatser som omges av låga trästaket. En stängselinhägnad basketplan är placerad på gårdsytan mellan husparen. I området finns flera sophus med sadeltak i plåt samt gulbeiga fasader i träpanel.

BYGGNADER
· Våningar: 6 våningar på plan mark, 6 våningar + en suterrängvåning, eller 5 våningar + två suterrängvåningar.
· Tak: motfallstak i plåt som i mitten övergår till tälttak. Utskjutande takfot
· Fasad: gulmålade betongelement, släta eller vertikalt krattade. Elementen runtom takfallet är rosabrunt målade, elementen på botten- och suterrängvåningar samt delar av de första våningarna är ljusbruna med breda horisontella spår.
· Sockel: ingen synlig sockel
· Fönster: enluftsfönster med tvärspröjs, ibland ställda i par. Mindre, mer kvadratiska, fönster på bottenvåningarna. Materialet är vit aluminiumplåt.
· Balkong: utanpåliggande med fronter av sinuskorrugerad plåt, i rött eller gult. Överliggare av silvereloxerad aluminium. Sidoelement av vitmålad betong, indragna vid balkonger.
· Entré: glasade entréportar i ek. Skärmtak i röd plåt.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: ej utrett.
· Förändringar: Området inrymde ursprungligen 6 punkthus; de två mittersta revs i mitten av 1990-talet. I samband med detta omvandlades de fyra kvarvarande husen. De fick ommålad fasad, ny gestaltning av botten- och suterrängvåningarna, nya balkongfronter, nya fönster med spröjs, nya entrépartier. Även burspråken och byggnadernas utskjutande takfot tillkom då. Senare har vissa av byggnadernas balkonger glasats in.

Det nordvästra huset saknar suterräng, det sydöstligaste har två suterrängvåningar. De två övriga husen har en suterrängvåning. Husens huvudentréer är placerade så att de intilliggande balkongernas sidoelement bildar vindfång. Vid entréerna, under en av balkongerna, finns på flera av husen utskjutande partier med stora fönster, här finns lokaler för olika ändamål. I byggnadernas botten- och suterrängvåningar finns närköpsbutiker, en körskola, en klädaffär med mera. Fönstren kan vara utförda som franska balkonger med fronter av plexiglasskivor. Byggnaderna har burspråk i tre till fyra våningar på sina östra och västra fasader, med tak av röd plåt samt fasader i grön eller röd aluminiumplåt. Nära hörnen finns på flera fasader smala, vertikala dekorationer, i glada färger; i puts på de västliga husen, i lackerad plåt på de två övriga.

Parkeringshuset är utfört med fasad i gulmålad betong, med två bruna garageportar i aluminium mot söder. Byggnaden är låg, taket ligger strax över marknivån uppe på höjden. Från söder kommer man upp till parkeringshusets tak via ett utanpåliggande trapphus med ett uppskjutande, mjukt böjt tak av grå plåt. Taket består av en yta belagd med röda betongplattor, och gatsten i ett brett diagonalt band. Här finns planteringslådor med kanter av vita betongplattor. Taket är till största delen inhägnat med ett svart järnstaket, i öster utgör ett av punkthusen "vägg" för takytan.

KOMMENTAR
Såväl byggnaderna som området i sin helhet har förändrats starkt. I samband med rivningarna och ombyggnaderna under 1990-talet fick marken runtom och mellan de kvarvarande byggnaderna delvis ny beläggning med betongplattor och marksten. Nya träd och buskar planterades. Parkeringshusets tak, där ett av de rivna punkthusen tidigare stått, blev nu en stenlagd utegård.

Byggnaderna är Rinkebys enda exempel på punkthus. Det tidiga 1970-talets bebyggelse av denna typ var ofta lägre än tidigare decenniers, den utökade lägenhetsytan gjorde dessutom byggnaderna bredare och "trubbigare" än tidigare.