Stäng fönster Stockholm kn, VALSKVARNEN 2 RINKEBY

Hus 2 och 3:

Hus 1:
Klassificering: Streckat

Hus 1 och 4:
Klassificering: Grått
Motivering: Grått = Fastighet som inte går att hänföra till någon av ovanstående klassificeringskategorier.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000308

OMRÅDE
I detta området i nordöstra Rinkeby finns Kvarnbyskolan, en låg- och mellanstadieskola med fyra byggnader.

I öster finns matargatan Kvarnbyvägen, intill denna gata finns skolans parkeringsplats. I söder och sydöst finns en grönstråk med en gångväg. I väster utgörs områdets gräns av en gångväg i nordsydlig riktning. Utanför området i söder och väster fortsätter Rinkebys täta bostadsbebyggelse.

Skolan ligger på flack mark, med högre terräng i norr, och lägre i öster och sydöst. Områdets yttre delar är gräsbevuxna, med enstaka träd och buskar. Byggnaderna är placerade kring en trekantig asfalterad skolgård. På gården finns några lövträd och låga buskar, gulmålade betongelementmurar, lekredskap samt ett regnskydd. Invid fasaderna finns röda betongplattor på marken samt sittbänkar av trä. Mellan byggnaderna bildas smala passager som leder ut från skolgården. Invid gångstråket i söder finns en staketinhägnad basketplan och en asfalterad lekyta.

Från norr och medsols:

Klassrumsbyggnad med mera:
· Våningar: 2, + 1 suterrängvåning
· Tak: flackt motfallstak med neddragen takfot med grå korrugerad plåt.
· Fasad: betongelement med horisontellt borstad yta. Fasadfärg; turkos och gult, med några stora gulmålade dekorativa rundlar.
· Sockel: låg , i grå, puts
· Entré: glasade blå aluminiumdörrar i liv med fasad, sidoljus.
· Stomme: betong
· Förändringar: fasaderna är ommålade.

Detta är en långsmal länga i öst-västlig riktning. Byggnadens långsida mot gården artikuleras av tre ut- och uppskjutande gulmålade partier med bara smal grå takomfattning. Fönstren här har bröstningar i vitmålade trälaminatskivor. På fasaden finns även två lägre utskjutande entrépartier.

Matsalsbyggnad med fritidshem:
· Våningar: 2
· Tak: utskjutande sadeltak, svart papp.
· Fasad: bottenvåning med turkost målade betongelement med horisontellt borstad yta. Övre del av fasader utkragade, i vitmålad träpanel. Byggnadens nordöstra del helt inklädd i vit panel.
· Sockel: grå puts.
· Fönster: bottenvåning;: enluftsfönster, vitmålat trä, bildar horisontella band med mellanliggande vitmålade trälaminatskivor. Enstaka franska fönster. Övervåning; höga enluftsfönster med tvärspröjs.
· Entré: glasad huvudentré i silvereloxerad aluminium, komplementdörrar i blå aluminium.
· Stomme: betong
· Förändringar: elementfasaderna är ommålade. Sadeltak, panelinklädnad och utkragad övre byggnadsdel är senare tillkommen.

Längan tillsluter skolgården i sydöst. Den västra delen av fasaden in mot gården är indragen i nederdel, med övervåningen som vilar på gulmålade betongpelare så att en arkadgång bildas. Det övre fasadpartiet har några burspråk.

Gymnastikbyggnad med mera:
· Våningar: 2 och 1.
· Tak: pulpettak, grön plåt.
· Fasad: bottenvåning i turkost målade betongelement med horisontellt borstad yta, övervåning inklädd i vitmålad träpanel. Tillbyggnad; rött fasadtegel.
· Sockel: smal, grå betong.
· Fönster: enluftsfönster, vitmålat trä, bildar horisontella band med mellanliggande vitmålade trälaminatskivor. Övervåning och tillbyggnad; enluftsfönster i grönmålad aluminium, med mellanrum av gröna trälaminatskivor.
· Entré: blåmålade aluminiumdörrar, ibland glasade. Tillbyggnad; två glasade entrédörrar i blå aluminiumplåt med skärmtak.
· Stomme: betong
· Förändringar: ommålade elementfasader. Panelinklädnaden senare tillkommen. En tillbyggd byggnadskropp i rött tegel på byggnadens södra sida.

Byggnaden består av en länga i öst-västlig riktning, med en envånings tillbyggnad på den södra sidan. På fasaden mot skolgården finns ett burspråk. Tillbyggnaden förbinds med den ursprungliga byggnaden genom ett högre tvärställt parti med sadeltak. På tillbyggnaden finns ett uppskjutande lanterninparti med fönsterytor i ramverk av grön plåt.

Paviljong:
· Våningar: 1
· Tak: papptäckt. Flackt pulpettak. Byggnadens nordligaste del; flackt sadeltak
· Fasad: långsidor i brunbetsad liggande träpanel, gavlar i vitmålat skivmaterial med grusig ballastyta.
· Sockel: betong, smal.
· Fönster: enluftsfönster i brunbetsat trä, bildar horisontella band med mellanliggande vitmålade skivor i samma material som gavlar.
· Entré: dörrar i blått eller brunt trä. Skärmtak i svart plåt.
· Stomme: trä, ej utrett
· Förändringar: paviljongens nordligaste del tillbyggdes 1985.

Byggnaden tillsluter gården på den västra sidan. Detta är en lång och låg länga i nord-sydlig riktning. Det nordligaste partiet är lite högre, och har uppskjutande gavelskivor.

KOMMENTAR
Byggnaderna är grupperade så att skolan vänder en sluten baksida mot omvärlden, och en öppen framsida mot den intima (om än kala) skolgården. Ursprungligen var alla entréer vända mot denna. Klassrumsbyggnaden och paviljongen är relativt välbevarade. Förutom paviljongen hade de tre byggnaderna ursprungligen en medvetet enhetlig utformning när det gäller byggnadssystemets elementmoduler, fasadmaterial, färger och volymer. Genom omgestaltningar har dock matsalsbyggnaden och gymnastikbyggnaden fått helt egna uttryck.

Skolan tillhör den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor och som finns på många andra håll på södra Järvafältet, samt i Vårberg, Sköndal, Hässelby och Farsta.