Stäng fönster Stockholm kn, HINDERSTORP 1 RINKEBY

Klassificering: Streckat
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000313

OMRÅDE
Detta område ligger norr om Rinkeby centrum och inrymmer två sexvånings skivhus samt en senare uppförd byggnad med butiker och tandläkarmottagning.

Områdets gräns i väster utgörs av Rinkebystråket, från denna väg leder en angöringsgata, Hinderstorps Gränd, som avgränsar området i norr. Bortanför denna gata finns skivhusen i kvarteret Hemkvarnen 1. I öster och söder gränsar området till gångstråk. På andra sidan gångvägen i söder ligger Rinkeby centrum. Invid gångstråket i öster ligger den nyare byggnaden, det skiljs åt från skivhuset av en övertäckt trappa.

Marken är flack. Den norra delen av området består av en stor parkeringsplats, mellan denna och husen finns smärre gräsmattor med enstaka träd och buskar samt ett soprum i rött tegel. Här finns flera cykelskjul med väggar av galvaniserat järngaller. I den västra delen av området finns dessutom en stängselinhägnad bollplan. Vid husens entréer och på gångvägar längs byggnadernas fasader är marken huvudsakligen lagd med rött marktegel.

Vid skivhusens södra fasader finns gräsytor buskar och lövträd. På det västra huset har bottenvåningarnas lägenheter små uteplatser som vetter mot söder. Mellan huset och gångstråket i söder finns här även två stycken större uteplatser med lekplatser och sittmöbler i trä.. Uteplatserna inhägnas med höga ljusgula trästaket.

Skivhus:
· Våningar: 6, + suterrängvåning på det östra huset.
· Tak: flacka sadeltak i grå plåt, uppskjutande hissmaskinsrum i samma material.
· Fasad: gulmålad spritputs, rött fasadtegel.
· Sockel: låg grå betongsockel.
· Fönster: en- och tvåluftsfönster i vit aluminium.
· Balkong: utanpåliggande, fronter i vitt skivmaterial i ramverk av aluminium. Öppningar i fronterna med plexiglas. Överliggare av silvereloxerad aluminium.
· Entré: breda indragna entréer på de norra fasaderna med kaklade sidopartier. Glasade dörrar i lackerad aluminium. Dörr och kakel i blått på det västra huset, rött på det östra.
· Stomme: betong
· Lägenhetsstorlekar: 2 och 3 rum och kök, samt etagevåningar om 4 rum och kök.
· Förändringar: Byggnaderna omvandlades kraftigt åren kring 1990. Husen fick nya sadeltak i plåt. Socklarnas tegelbeklädnad, liksom den gula fasadfärgen, tillkom då. Byggnaderna fick burspråk, nya fönster samt nya balkonger. Den västra byggnaden fick uteplatser på sin bottenvåning i stället för de gamla balkongerna. Entréernas utformning förändrades. Den södra fasadens entréer sattes igen med blålackerade aluminiumplåtar samt glasrutor i ramverk av samma material. 1992 tillkom tillbyggnaden på den östra gaveln på den östra byggnaden. Senare har bägge husen fått vissa balkonger inglasade.

Byggnaderna är orienterade i östvästlig riktning och placerade efter varandra med det västra huset något norr om det östra. Bottenvåningarna, liksom trapphusens vertikaler, är klädda i rött tegel I övrigt är fasaderna utförda i gulmålad spritputs. Norrfasadens trapphus är försedda med höga burspråk i gråvit aluminiumplåt med tvåluftsfönster med tvärspröjs. Husen har franska balkonger med aluminiumgaller. Ovan husens översta balkonger finns skärmtak i grå plåt.

Mot gångvägarnas korsning i sydöst har det östra skivhuset en tvåvåningsutbyggnad som inrymmer butiker. Utbyggnadens utformning överensstämmer med den nyare butiksbyggnaden intill.

Butiksbyggnad:
· Våningar: 1 våning med suterrängvåning, 2 våningar med inredd vind på plan mark.
· Tak: gråsvart plåt. Flackt sadeltak i den södra delen, pulpettak i två fall i den norra.
· Fasad: rött fasadtegel, gulslammat tegel.
· Sockel: grå betong.
· Fönster: en- och tvåluftsfönster i vit plåt. Skyltfönster i ramverk av rödlackerad aluminium mot gångväg. . Partier med rödlackerad aluminium mellan och över många fönster
· Entré: i liv med fasad, glasade automatiska dörrar i rödlackerad aluminium, med skärmtak.
· Stomme: betong.

Byggnaden består av en lågdel och en högdel. Lågdelen är en långsmal envåningslänga i rött tegel, med suterrängvåning mot gångstråket i öster. Den nordvästra delen av byggnaden är högre (två våningar med inredd vind) och skjuter ut mot väster.

KOMMENTAR
Skivhusen överensstämmer med mönstret för bostadsbebyggelsen i Rinkebys norra del; de är alltså skivhus, placerade enligt stadsplanens rätvinkliga mönster. Före 1990- och 1980-talens ombyggnader var hela Familjebostäders husbestånd i norra Rinkeby likartat utformat, dvs. med flacka motfallstak, fasader av krattade betongelement och med grova sidoelement till balkongerna. Förändringarna som dessa två hus undergick i början av 1990-talet var av så genomgripande karaktär att inte mycket mer än själva byggnadsvolymerna återstår av det ursprungliga utseendet.

Butiksbyggnaden tillkom som förtätning i början av 1990-talet, i samband med att de två skivhusen i kvarteret byggdes om. Ett likadant hus med liknande funktioner uppfördes vid samma tid i det näraliggande kvarteret Holkkvarnen 1. (Se kvarteret Holkkvarnen 1.)