Stäng fönster Stockholm kn, KVARNBERGET 6 RINKEBY

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000313

OMRÅDE
I detta område i Rinkeby centrum finns ett stort Medborgarhus som inrymmer Folkets hus, bibliotek, medborgarkontor, en restaurang, försäkringskassa med mera.

I väster och norr utgörs områdets gränser av gångvägar. Utanför gångvägen i väster löper Rinkebystråket, i norr finns bostadshus. I öster är byggnaden sammanbyggd med Rinkeby vårdcentral. I söder finns en vändgata, Skärby gränd, som löper in från Rinkebystråket, samt en stor parkeringsplats.

Området ligger i sluttande terräng, marken är högre i norr. Invid gångstråken i norr och i väster finns smala gräsytor. Marken utanför byggnaden i söder och i väster är huvudsakligen asfalterad.

· Våningar: 3 våningar med 1 suterrängvåning, samt en vindsvåning.
· Tak: överst; ej synligt tak, takform och material ej utrett. Därunder branta takfall åt alla håll. Vitmålad plåt i bandtäckning. Breda taklister i silvereloxerad aluminiumplåt.
· Fasad: brunbeige spritputs, brunbeige aluminiumplåt.
· Sockel: formgjuten grå betong.
· Fönster: enluftsfönster, brunbeige plåt, placerade tillsammans i band med tre eller fler fönster.. Fönstren är oftast försedda med markiser i gulgrå randigt tyg. Partier med fönster i ramverk av rödlackerad aluminium.
· Entré: glasade dörrar i rödlackerad aluminium.
· Stomme: betong, ej utrett.

Byggnadens tredje våning är indragen, här bildas en runtomgående takterrass. Mellan denna och fasaden under finns ett takfall. Fasaden vid takterrassen består av brunbeige aluminiumplåt. I taket ovan den indragna våningen finns mot söder ännu en takterrass, samt i de övriga väderstrecken flera djupa fönsteröppningar.

Byggnadens huvudentré finns på sydfasaden. Här är bottenvåningen indragen bakom en djup arkad med fyrkantiga betongpelare. Öppningarna mellan arkadpelarna är stickbågeformade. Över arkadbågarna finns ett smalt parti med slätgjuten grå betong med infällda små dekorativa rektanglar i slät granit. Innertaket i arkaden är utfört som en rad kupoler i grå puts. Arkadpelarna och byggnadens sockelvåning i arkaden är klädda i gulbeige kakel. På arkadens innervägg finns stora fönster i ramverk av rödlackerad aluminium. Här finns också partier med aluminiumplåtar i samma material.

På den östra fasaden finns ett burspråk med rött plåttak och fönster i ramverk av röd aluminium. Burspråkets nedre del är utförd i vit aluminiumplåt och har undersida i vit träpanel som fungerar som tak för en restaurangentré i bottenvåningen.

På den norra fasaden, där byggnaden ansluter till vårdcentralen i öster artikuleras fasaden av ett halvrunt torn från mark till tak, med smala djupa fönster, samt ett burspråk i vit aluminiumplåt.

KOMMENTAR
Denna byggnad är tillkommen på 1980-talet, på de boendes eget initiativ. Byggnaden är utförd i ett formspråk som vid tillkomsten avvek avsevärt från den övriga bebyggelsen i stadsdelen. Kännetecknande är bl.a. den bruna putsen med sin grova struktur, de höga takfallen, burspråken och entréfasadens stickbågade arkad.