Stäng fönster Stockholm kn, KVARNBERGET 3 M.FL. RINKEBY

Klassificering: Grönt

Rinkeby centrum har i kraft av sin viktiga funktion stora och självklara symbol- och identitetsvärden för stadsdelens innevånare. Att centrumanläggningen med sitt livliga torg har blivit ett känt begrepp även utanför Rinkeby förstärker dessa värden.

Rinkeby centrum avviker på flera sätt från andra centrumanläggningar från det sena 1960-talet. Själva uppbyggnaden, med relativt låga byggnader kring en rektangulär torgyta, är av närmast traditionellt snitt och påminner om liknande anläggningar från 1950-talet. Denna småskalighet utgör en medveten skapad kontrast till stadsdelens storskaliga bostadsbebyggelse. Intimiteten förstärks av att byggnaderna utåt är slutna, och inåt mot torget har öppna fasader med skyltfönster och runtomgående skärmtak.

Fasaderna har färgats om, butiksdörrar- och fönster har bytts ut, en mindre tillbyggnad har skett, husens inre disposition och planlösningar har delvis förändrats. Dessa åtgärder påverkar dock inte i grunden det kulturhistoriska värdet.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000313

OMRÅDE
Rinkeby centrum består av tre låga byggnader som inrymmer en mängd olika butiker och service, placerade kring ett rektangulärt torg.

Området ligger i centrala Rinkeby, med bostadsbebyggelse i norr, öster och söder. Centrumanläggningen är helt trafikseparerad. Väster om området finns en stor parkeringsplats (i kvarteret Kvarnberget 7), samt Rinkebys Folkets hus och Vårdcentral. Områdets gränser i norr och söder utgörs av gångvägar i öst-västlig riktning. Mellan gångvägarna och centrumbyggnaderna finns smalare eller bredare gräsmattor. Öster om området finns Rinkebyplan, som är en vändplats för Rinkeby allé. Områdets norra del är högre, i övrigt är marken flack.

In till torget kommer man via gånggator eller via passager genom byggnaderna. De låga, tätt placerade, byggnadskropparna gör torget intimt och vindskyddat. Torgmiljön karaktäriseras av längsgående skärmtak och stora skyltfönsterytorna, samt av den hårdgjorda marken. Markbeläggningen på torget och på gånggatorna är utförd i vita eller grå, betongplattor samt gatsten. I mitten av torget finns en stor fontän med granitsarg och en skulptur i aluminium. Konstnären heter Bertil Johnsson, och verkets namn är kort och gott "Fontän". På torget finns ett antal planterade träd, samt sittbänkar i metall och trä, eller i röd betong och trä.

· Våningar: 1 våning med suterrängvåning i Kvarnberget 3 och 4, 2 våningar i Kvarnberget 8.
· Tak: dubbelt motfallstak, papp, med smal plåtinklädd takfot. Ventilationsrum på taken, med fasader i sinuskorrugerad plåt, i samma färg som takfoten; dvs. grågrön i Kvarnberget 4, gulbrun i Kvarnberget 3 och gråblå i Kvarnberget 8.
· Fasad: Kvarnberget 3 och 4: vitslammat tegel, gul spritputs och vit slätputs i. Kvarnberget 8: vit spritputs i.
· Sockel: grå betong, bruneloxerad aluminium.
· Fönster: enluftsfönster, vitmålat trä eller vit aluminium. Skyltfönster i ramverk av bruneloxerad aluminium.
· Entré: indragna eller i liv med fasad. De flesta dörrar i bruneloxerad aluminium; oftast glasade.
· Stomme: betong.
· Förändringar: omfärgade fasader. Nya skärmtak, många nya dörrar och entréer. Fönster ofta utbytta. Två utbyggnader mot torget i Kvarnberget 3. Utbyggnader på gavel på byggnaden i Kvarnberget 8.

Byggnaderna i Kvarnberget 4 och 3 har suterrängvåningar mot torget och sluter till detta i norr och öster. Dessa två hus har långsidor i gul spritputs, med vertikala vita slätputsade band under tak och på mitten av fasaderna. Gavlar samt indelande murpelare på långsidorna är utförda i vitslammat tegel. Huset i Kvarnberget 3 har dessutom ett parti med vitslammat tegel på långsidornas norra delar. Huset i Kvarnberget 8 är vinkelbyggt och sluter torget i söder och väster. Här är hela fasaden utförd i vit spritputs. Alla byggnaderna har längsgående skärmtak i bruneloxerad aluminium mot torget, med undersidor i dekorativ ljusblå och vit plåt. På skärmtaken finns vimplar, skyltar och ljusreklam. Husens bottenvåningar mot torget består mer eller mindre helt av skyltfönster och glasade butiksdörrar. Genom Kvarnberget 3 leder en passage in till torget, genom Kvarnberget 8 leder två passager. Passagerna har innertak av vitmålad träpanel och väggar av skyltfönster eller av gulbrunt kakel.

På långsidorna på huset i Kvarnberget 4 finns entréer till Rinkebys tunnelbanestation, med automatiska dörrar i silvereloxerad aluminium. Byggnaden inrymmer även "Rinkeby marknad", en inomhusgalleria i flera plan med ingång från torget. Förutom butiker mm. inrymmer denna byggnad Svenska Bostäders områdeskontor. Lastkaj finns på den västra gaveln.

I den norra delen av Kvarnberget 3 inryms ett fritidshem. Byggnaden har två lastkajer i anknytning till Rinkebyplan, en av dessa finns i en utbyggnad som i öster är sammanbyggd med servicehuset i Kvarnberget 2. Vid byggnadens sydvästra hörn finns en låg utbyggnad med postkontor som binds ihop med Kvarnberget 8 genom ett trekantigt skärmtak.

Huset i Kvarnberget 8 har partier med gråblå sinuskorrugerad plåt under taket; i det östra hörnet och över den västra passagen. På västfasaden finns två stycken lägre utskjutande partier med vita plåttak. Förutom butiker finns i denna byggnad en moské.

KOMMENTAR
Rinkeby centrum karaktäriseras av låga huskroppar som omsluter ett mindre torg. Småskaligheten och intimiteten utgör en medveten kontrast till stadsdelens i övrigt storskaliga bostadsbebyggelse. Byggnaderna vänder slutna fasader mot omvärlden, mot torget har byggnaderna däremot stora skyltfönsterytor samt runtomgående skärmtak. Centrumet kännetecknas av ett rikhaltigt butiks- och serviceutbud.

Centrumbyggnaderna är enhetliga i volymer och formspråk, förändringarna har dock skapat variationer i material och färg. Områdets utemiljö är upprustad flera gånger, då ny markbeläggning, nya träd och nya sittmöbler med mera har tillkommit.