Stäng fönster Stockholm kn, HOLKKVARNEN 1 RINKEBY

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Elisabet Wannberg, Stockholms stadsmuseum.

INVENTERING ÅR 2000

· Familjebostäders "Bo centrum" i röd långsträckt tegelbyggnad norr om Rinkeby centrum.

Byggnaden ligger utmed Degerbygränd och med västra gaveln mot Rinkebystråket. Vid Degerbygränd finns en nätstation med tälttak och fasader av rödmålade betongelement. I söder är bocentrum, genom en uppglasad gång, hopbyggt med ett parallellställt skivhus. Mellan byggnaden och skivhuset finns en stor och en liten gräsbevuxen gårdsbildning. På den större av gårdarna är en liten uteplats med plattlagd mark, bord och bänkar anlagd. Utmed fasaderna, runt om byggnaden, är buskar planterade. Vid entréerna i norr är marken belagd med betongplattor.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Sadeltak, gråmålad bandplåt, plåtinklädda gavelkrön. Förhöjt mittparti.
· Fasad: Rött tegel
· Sockel: Betong
· Fönster: Tvålufts med rundbågig alternativt stickbågig avslutning. Vit plast. Vissa har spröjs på insidan.
· Entré: Grålackerad pardörr i stål, överljus. Skärmtak i plåt. Grålackerad pardörr, uppglasad, över- och sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Nätstationen hade ursprungligen flackt tak och fasader i betongelement med frilagd ballast.