Stäng fönster Stockholm kn, LILLEHAMMER 2 HUSBY

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Martin Lagergren, Kerstin Mandén-Örn, Per Olgarsson, Magnus Rönn, Anna Sterner, Elisabet Wannberg, Britt Wisth, Stockholms stadsmuseum.
INVENTERING ÅR 2000

Låg- och mellanstadieskola vid Trondheimsgatan i Husby.

Husbygårdsskolan är en enplansskola med alla funktioner inrymda i en och samma byggnad. Skolan ligger i ett grönstråk som går från Edvard Griegsgången till Husby gård vid Järvafältet. Det är närheten till den gamla gården som givit skolan dess namn. På båda sidor om detta långsmala grönstråk, som förutom Husbygårdsskolan även inrymmer bollplan och daghem, ligger stora skivhusområden. Det är från den nedsänkta Trondheimsgatan, vilken löper parallellt med grönstråket, som skolan kan nås med bil. En parkering finns i Trondheimsgatans nivå och ytterliggare en finns på skolgården. Till fots kan man nå skolan från centrum och från de angränsande skivhusområdena. En gångbro leder fotgängarna över Trondheimsgatan. Skolgården är belagd med asfalt och grus. Bredvid den grusbelagda bollplanen finns dock en större gräsmatta. Det gröna inslaget på själva skolgården består huvudsakligen av två mot varandra vinkelrät ställda alléer. På skolgården finns basketkorgar, bordtennisbord och diverse lekredskap. Utanför varje entré är en låg träbänk förankrad i marken. En brant grässlänt med träd och buskar avskärmar skolan från Trondheimsgatan.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Valmade sadeltak, röd korrugerad plåt. Flera takpåbyggnader i korrugerad plåt samt lanterniner.
· Fasad: Gult tegel. Liggande panel, målad ljusröd.
· Sockel: Lättbetongblock och platsgjuten betong.
· Fönster: En och tvåluftsfönster placerade i grupper om tre och tre eller i band. Trä, ljusröd kulör.
· Entré: Uppglasad dörr i trä, ljusröd, över och sidoljus.
· Stomme: Limträ.
· Förändringar: Taket är ombyggt, ursprungligen hade byggnaden ett plantak. I samband med takombyggnaden har utvändiga stuprör tillkommit. Huruvida färgsättningen är ursprunglig är oklart. Vid inventeringstillfället pågick nya ombyggnader, bland annat utbyggnad av matsalen mot Trondheimsgatan.

Byggnaden består av fyra byggnadskroppar med följande innehåll: lågstadium, mellanstadium, matsal och gymnastiksal. Dessa binds samman av en långsmal länga som innehåller bibliotek, slöjdsalar m.m. Fasaderna delas in av den synliga vitmålade trästommen. Limträbalkarna som skjuter ut har vita plåtskoningar som skyddar ändträet. Undertaket är av vitlackad korrugerad aluminium. Entréerna, som det finns ett stort antal av, benämns A1, A2 o.s.v.

KOMMENTAR
Skolan är byggd som en så kallad hemrums- eller hemavdelningsskola. Enplanslösningen tillåter alla klassrum att ha en i princip egen entré i markplanet. Kännetecknande för arkitekturen är en öppen redovisning av konstruktionen. Förhållandet mellan stommen och utfackningarna ger bygganden en tydlig rytm. Samma skoltyp finns dels i andra delar av stadsdelen, dels i grannstadsdelarna Akalla och Kista. Även markplaneringen känns till viss del igen från skola till skola. Den speciella lösningen med alléer på skolgården återfinns t.ex. på Dalhagsskolan i norra Husby. Ombyggnaden av taket har inneburit en stor förändring. I jämförelse med takombyggnaden måste de vid inventeringstillfället pågående om- och tillbyggnadsarbetena att betraktas som små förändringar.