Stäng fönster Alingsås kn, HEMSJÖ 16:1 HEMSJÖ KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger centralt på en närmast trapetsoid kyrkogård (avsmalnande åt väster) med utvidgning från 1966 i sydost. Kring kyrkogården löper en hög kallmur av gråsten samt i väster, söder och öster en trädrad. Muren har fyra ingångar. I väster och norr är ingångar mitt för två av kyrkans portar. Dessa har smidda pargrindar från omkring 1900 och murade grindstolpar som smalnar av uppåt och kröns av granitplattor. Stolparna bär ofärgad spritputs och har slätputsade hörn. Vid utvidgningen är en likadan ingång som sannolikt har haft sin ursprungliga plats mitt för kyrkans södra port. I öster är en öppning med smidd pargrind av ungefär samma ålder som ovan nämnda fast utan stolpar. Raka grusgångar löper fram till kyrkan och omsluter denna. Den norra gången kantas av fyra gamla lövträd. Kyrkogården genomlöps av små rätvinkliga grusgångar. Gravkvarteren domineras av stenramsgravar från 1800- och 1900-talen med grusad yta. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. I utvidgningen kantas gravarna av lövhäckar. I utvidgningens östra ände står ett förråd. På kyrkogården står stolpar med fasadbelysning samt invid västra grinden en äldre vattenpump.