Stäng fönster Gullspång kn, AMNEHÄRADS PRÄSTBOL 2:1 M.FL. AMNEHÄRADS KYRKA

Beskrivning
AMNEHÄRADS KYRKA är öst - västligt placerad i sydvästra delen av en mycket stor kyrkogård. Söder om kyrkan ligger ett före detta bårhus.
Huvudingången från parkeringsplatsen i söder utgörs av en dubbel smidesgrind mellan kraftiga stenstolpar med konande lockhällar och stenklot. Smidesgrindens dekor utgörs överst av löpande hundbård och nederst av spjälor. En ytterligare sydgrind finns något öster om den förra. Grinden, med smidda kors överst, hänger mellan stenstolpar. Till prästgårdsträdgården i väster leder en äldre smidesgrind, överst med kors, placerad mellan stenstolpar. Från grinden leder en grusgång österut.
Kyrkogården avgränsas genom en kallmur, en häck och en trädrad. I söder och väster finns flera gravvårdar med järnstaket. Runt kyrkan leder en asfalterad gång. En gång från korsarmen och norrut kantas av äldre träd. Även öster om koret växer rader med lönnar. Strax öster om kyrkan finns en korsformad damm med fontän.
Kyrkogården indelas i kvarter genom häckar och genom ett system av grusgångar och har utvidgats flera gånger: 1851 och 1868 ett kort stycke mot söder respektive väster och 1901 något mot norr och öster. 1953 tillfogades en större del i norr och 1984 i väster. Tilll den nyaste delen leder en öppning från söder. Mellan den gamla och nya delen här går en stenmur.
Utmed sydmuren, mitt för koret, finns en mindre, gräsklädd kulle med minneslund med buketthållare i form av ett järnkors. . Denna inramas av häckar. En trappa med fyra granitsteg leder upp från norr.
BÅRHUS - Det vitputsade bårhuset från 1967, ritat av Anders Ekman, har skiffertäckt sadeltak. I väster är en rektangulär, gråmålad pardörr med rundbågigt ovanfönster.