Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 47:1 BERGSJÖNS KYRKA

Beskrivning
Bergsjöns kyrka ritades av Bo Cederlöf och invigdes 1974. Den består av en huskropp i tre våningar med friliggande klocktorn och är uppförd i suterräng i en sänka i landskapet. Anläggningen omges i väster av ett bergs- och skogsparti, i norr av ett bostadsområde, i öster av fem stycken punkthus och i söder av Rymdtorget och dess byggnader. Besökande når kyrkan med bil via Rymdtorget, och med spårvägen via Rymdtorgets spårvagnshållplats. Gångstråk korsar området i olika riktningar, bl.a. går ett stråk väster om kyrkan upp mot det bakomliggande bostadsområdet. Det går utefter kyrkans glasade entrégång och utgör väg till den västra entrén, till suterrängplanet, och mot klocktornet. Kvällstid fyller den glasade förbindelsegången i kyrkobyggnaden därmed funktionen att lysa upp gångstråket och ge en känsla av trygghet.

Kyrkobyggnaden består av ett uppskjutande huvudparti och en lägre glasad gång som skjuter ut från övrig fasad med pulpettak. Kyrkan är utförd i betong med utfackningsväggar av trä och glas. Fasaden är klädd med brunröd jaluispanel mellan betongpelare, i suterrängvåningen är fasaden av slät betong. Kyrkan innehåller kyrkorum och församlingssal med angränsande rum för skilda verksamheter.

Det fristående klocktornet är av betong och bär två klockor. Klockorna är ritade av Gunnar Nilsson 1973 och gjutna samma år av M & E Ohlsson.

Utanför kyrkan finns en konstnärlig utsmyckning i form av betongblock