Stäng fönster Göteborg kn, STAMPEN 11:13 MARIAKYRKAN

Beskrivning
Mellan Stampgatan, Mölndalsån Lilla och Stampgatan med Fattighusån på andra sidan ligger Mariakyrkan, Mariagården och Stampens kyrkogård. E Andrées gata skiljer kyrkogården från kyrkoplan. Stampgatan trafikeras av både bilar och spårvagnar. Bebyggelsen på Stampgatans motsatta sida domineras av hyresfastigheter från 1980-talets början. På andra sidan Mölndalsån finns gång och cykelstråk och på åbrinken växer lövträd.

Kyrkogården
År 1804 invigdes Stampens kyrkogård "Nya Begravningsplatsen" som är ritad av stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg. Det är en muromgärdad lummig begravningsplats efter mönster från 1700-talets slut med ett strikt rutnätsmönster och strama alléer kring varje kvarter.

Kyrkogårdens äldsta sträckning utmed Stampgatan omgärdas av en ca två meter hög tegelmur av gult tegel. Murens insida är putsad med grå cementputs. På murens krön ligger kalkstensplattor. Ett svart järnstaket tar vid där muren slutar. Utmed Stampgatan återfinns den karaktäristiska huvudportalen med inskriptionen "Tänk på döden" i marmor. Ytterliggare tre liknande portaler leder in på kyrkogården. Portalerna är uppförda av rusticerade sandstensblock i klassisk stil och är försedda med dubbelgrindar av smidesjärn som flyttats hit från Domkyrkoplan. De två portarna närmast mittportalen kröns av oljelampor av järn. Kyrkogårdens sydvästra kortsida omgärdas av en kallmur av kvaderhuggen sten. Ingången från Maria kyrkoplan flankeras av två meter höga grindstolpar. Mölndalsån inramar kyrkogården naturligt i öster.

Begravningskapellet
Ett begravningskapell ligger centralt placerat i fonden från huvudingången. Det är en envånings tegelbyggnad uppförd i nygotisk stil på en kalkstens sockel. Fasaderna är putsade i guldockra. En takgesims löper runt byggnaden och taket är klätt med koppar. Fasadens mittparti är något fram skjutet och dekorerat med en sandstens fris som upptill avslutas med en spetsbåge som flankeras av två mindre halva bågar. Portens omfattning är spetsbågig . Fönsterbågarna är spetsbågiga, grönmålade och inramar blyinfattade små rutor.

Kyrkoplan
Kyrkobyggnaden omges av enkla planteringar samt några äldre lövträd. Västra och södra sidans öppna karaktär kontrasterar mot tomtens östra och norra del med vildvuxna grönytor och höga buskage. Framför huvudingången finns en grusplan, inhägnad med kedja. Närmast entrén är planen belagd med smågatsten och granithällar. En grusgång finns även utmed kyrkans norra fasad.