Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 314:13 ÄLVSBORGS KYRKA

Beskrivning
ÄLVSBORGS KYRKA har ett dominerande läge på ett litet höjdparti. Ursprungligen låg kapellet ganska fritt och avskilt invid Hagens spårvagnshållplats. Med tiden har kyrkan omgärdats av bebyggelse. Tätt in på knuten ligger församlingshemmet, och en bit längre bort den gamla folkskolan i Hagen (uppförd1913). Nedanför kullen väster om kyrkan finns prästgården. Marken mellan församlingshemmet och kyrkan är delvis asfalterad, delvis lagd med kullersten. Kyrkoplanen omgärdas västerut av ett enkelt träräcke med stenplintar på en stödjemur i natursten. Huvudentrén nås via en bred trappanläggning, belagd med Fjäråsgnejs och kantad av svartmålade smidesstaket från 1950-talets mitt. På grässlänten söder om kyrkan står några väldiga granar och mindre buskar och träd. Utmed den gamla infartsvägen - Hagens kapellväg - löper en stenkantad terrass.

KYRKAN är uppförd 1919 på en gråstenssockel med fasader varierade i puts och trä. De låga, vita spritputsade murarna kontrasterar mot gavelröstenas och trätornets rödfärgade lockpanel. Byggnadens mest karakteristiska och framträdande delar är det höga branta tegeltaket med stora fönsterkupor och tornet, som kröns av en koppartäckt tornhuv. Kyrkans yttre är välbevarad sedan byggnadstiden.

FÖRSAMLINGSHEMMET uppfördes 1954-55 och har byggts till om under åren 1984-85. Det är en vinkelbyggnad som sammanbinds med kyrkan genom en glasad gång. Fasaderna är liksom kyrkans av varierande vit puts och rött trä under ett dominerande rött tegeltak.

PRÄSTGÅRDEN omges av en trädgård och är uppförd i 20-talsklassicism. Byggnaden är av trä i en våning med inredd vind under ett brant tegeltäckt tak. Fasaden är klädd med locklistpanel, fönstren är i huvudsak sexdelade och huvudentrén i väster betonas genom två par eleganta kolonner.