Stäng fönster Göteborg kn, KYRKBYN 28:3 LUNDBY GAMLA KYRKA

Beskrivning
Lundby gamla kyrka med kyrkogård ligger placerad på en höjd, med en damm nedanför berget strax öster om kyrkogårdsmuren. Kyrkogården är utvidgad åt norr. Söder om kyrkan står en klockstapel.

KYRKOGÅRDEN består av en äldre del som omger kyrka och klockstapel, samt den yngre och större delen som tar vid i norr. Gångsystemet är asfalterat. Den äldre delen omgärdas på alla sidor av en fogad mur av huggen sten som på ovansidan är struken med cementbruk. Muren är karaktärsskapande och påfallande välhuggen. Höjden på muren varierar beroende på det underliggande bergets former, med ett yttre mått som på sina ställen går upp till 4 meter. Inne på kyrkogården är marken högre. Långs tre sidor av kyrkogårdsmuren växer stora lövträd.

Den vitkalkade kraftiga STIGLUCKAN fungerar som huvudingång till kyrkogården och ligger mitt på den äldre delens västra mur. Stigluckan har ett spånklätt sadeltak. I muren norr om kyrkan finns en öppning in till den nyare kyrkogården. Det har också funnits en entré i södra muren, men den är igensatt. Utefter den västra sidan av kyrkogårdens yngre del finns också en kraftig mur, något lägre än kyrkogårdsmuren. Den är eventuellt en rest efter den gamla prästgårdsanläggningen.

På den äldre delen finns några gravar från sent 1800-tal bevarade, vissa med smidesstaket. Ytterligare några gravstenar från 1600- och 1800-talen utan tillhörande grav står uppställda vid muren i sydöst. Kyrkogården är moderniserad och ett område med urngravar, tätt liggande gravstenar i strikta rader, har tillkommit sedan 1960-talet. Den yngre delen av kyrkogården tillkom på 1970-talet och är mer oregelbunden i sin utformning.

KYRKOBYGGNADEN har en öst-västlig orientering och uppfördes i gotisk stil under 1300-talets senare del. De gotiska influenserna är mindre tydliga idag, men ursprungligen hade kyrkan spetsbågiga muröppningar, murade valv och strävpelare. Fundamenten till strävpelarna syns fortfarande, tydligast på den norra fasaden samt runt koret. Kyrkans spetsbågiga portal och fönsteröppningar i kor och söderfasad bär gotikens formspråk. Byggnaden består av långhus med fullbrett tresidigt kor i öster under ett sadeltak med brant fall, över koret valmat i tre fält. Vapenhus och sakristia ligger i varsin ända av söderfasaden, med vapenhuset längst mot väster.

Söder om kyrkan finns en KLOCKSTAPEL i trä, formen är lite oregelbundet sexkantig, där sidorna mot öst och väst är något kortare. Den är avsmalnande uppåt och klädd med rödfärgad lockpanel. Sadeltaket med skiffer/spåntäckning har lockpanel på gavlarna. Stapeln har endast en klocka och öppningar finns mot öst och väst.