Stäng fönster Gotland kn, GOTHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 GOTHEM KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården består av en äldre, nära nog kvadratisk del runt kyrkan och en på 1990-talet tillagd del öster därom. Båda omges av meterhöga stenmurar. Den äldsta kyrkogårdens murar är med undantag av den i söder samt ett stycke av den västra muren av mycket ålderdomlig karaktär och dateras till 1200-talet. Ursprungligen var de dock betydligt högre, ca 2,9 m. Den södra muren har sannolikt flyttats dryga tiotalet meter i samband med en utvidgning av kyrkogården under 1800-talet, och den bortrivna stigluckan ersattes då med en järngrind. En omläggning av den västra muren mellan stigluckan och det sydvästra hörnet gjordes på 1980-talet(?). Murarna kring den nya kyrkogården kom till 1993.

Kyrkogårdsmurens medeltida stigluckor har bevarats i väster, öster och nordost, medan en stiglucka i den södra muren sannolikt revs i samband den nämnda utvidgningen av kyrkogården på 1800-talet. Stigluckorna är uppmurade av kalksten, täckta av tunnvalv, ut- och invändigt kalkputsade och vitkalkade samt försedda med enkla, brädtäckta sadeltak.

I kyrkogårdsmuren omedelbart väster om kyrkan står som framgått ruinen av en kastal från 1100-talet. Kastalen rämnade 1867 så att endast den östra väggen är kvar i sin helhet. Mellan kyrkotornet och kastalen syns i gräsmattan rester efter ett fundament, vilket anses ha burit en brygga mellan dessa byggnader.

I den norra kyrkogårdsmuren är infogat ett sockenmagasin i två våningar från 1869. Det är byggt av kalksten, putsat och vitkalkat samt försett med tegeltak.

Antalet synliga gravar noterades inte vid kyrkogårdsinventeringen 1996. De flesta är emellertid belägna söder om kyrkan, varav de äldsta finns i det sydvästra hörnet. Området närmast kyrkobyggnaden på norra sidan är fritt från synliga begravningar. Den nya kyrkogården rymmer endast några få gravar samt en minneslund.

Marken på båda kyrkogårdsdelarna är gräsbevuxen och gångarna på den gamla delen är belagda med grus.
Innanför kyrkogårdsmuren på den äldsta delen är en krans av lövträd planterad, i huvudsak ask och lönn, och på den nya kyrkogårdsdelen lind.