Stäng fönster Lidköping kn, LAVAD 6:1 LAVADS KYRKA

Beskrivning
LAVADS KYRKA - ligger öst - västligt placerad i östligaste delen av den rektangulära, västsluttande lilla kyrkogården. Nordöst om kyrkan står en klockstapel. Kyrkan inramas på alla sidor av en kallmurad stenmur. Mot väster är en trädrad. I väster och norr växer även häckar. Kyrkogårdens huvudingång vetter mot parkeringsplatsen i norr och utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor. Grinden är placerad mellan fyrsidiga, upptill skulpterade stenstolpar. Härifrån leder en grusgång med två rader cementplattor mot sydväst. En rad cementplattor leder från gången till sakristians östport.
En annan grind leder till landsvägen söder om kyrkan och är placerad mitt för dess sydport. Runt kyrkan går en grusgång. En annan grusgång, i nord - sydlig riktning, är belägen i väster. Utmed sydfasaden är två rader cementplattor. Söder om klockstapeln är ett stenkors från 1600-eller 1700-talet. Huvuddelen av gravvårdarna är belägna i västra delen av kyrkogården.
KLOCKSTAPEL - Den öppna, brunmålade klockstapeln från 1780 har ett spåntäckt sadeltak, mot öster och väster uppburet av två timmerstöttor och mot norr och söder av en stötta. I öster och väster är, under klockorna ett litet golv med räcke. Taket kröns av ett träkors i varje gavelspets. Stapeln är placerad på grovt huggna stenar.
En av klockorna innehåller det Rutenskiöldska vapnet och är, enligt inskription, gjuten av Petter Höök, Göteborg, 1705.Den andra är gjuten av Nils Billsten, Skara, 1775.