Stäng fönster Lysekil kn, KYRKEBY 5:1 LYSE KYRKA

Beskrivning
LYSE KYRKA ligger på en terrass med grusplan och med stödmurar av tuktad granit åt söder och väster. Söder om terrassen går en landsväg, och i slänten norr om kyrkan växer oxelträd, tallar, buskar m. m. Öster om kyrkplanen ligger samlade i en grupp ett församlingshem, två personal- och ekonomibyggnader, samt ett äldre kyrkstall. Stallet har rödmålad locklistpanel, och pulpettak under tegel. Norr om kyrkan ligger två av kyrkogårdens olika delar, och mellan dessa två löper dessutom en mindre grusväg.

Söder om landsvägen ligger LYSES GAMLA KYRKOGÅRD. Den utgörs i sin tur av två delar, dels den äldsta delen som har medeltida ursprung, och dels en utvidgning från början av 1900-talet. På den äldsta delen ligger ruinen efter Lyses gamla kyrka. DEN ÄLDSTA DELEN av gamla kyrkogården sluttar mot söder och är delvis terrasserad, omgärdas av en låg torvtäckt kallmur, i väster i form av terrasseringar mot en bäckravin och i söder i form av en terrassering mot den utvidgning som ligger nedanför, i nivå med den omgivande åkermarken. Utmed kanterna växer buskar och oxelträd. Ingång i norr mellan murade stolpar, öppnad med järngrindar. Oregelbundna kvarter med tätt placerade gravar på gräs och grus mellan grusade gångar. Höga och medelhöga stenar av ganska varierande utformning, flertalet med låga grusfyllda stenramar. På kyrkogården bl a en liggande häll (i det nordöstra hörnet) daterad 1677. Dessutom några smidesstängsel och järnkors. Inne i ruinen ligger en medeltida gravvård, formad som ett kistlock. Troligen från 1100-1200-tal.
DEN NÄST ÄLDSTA DELEN är en utvidgning åt söder från början av 1900-talet. På grund av dåliga markförhållanden kom denna endast till sparsam användning. Den är omgärdad av en låg tuktad häck med oxlar och kastanjer. Ingång i öster, öppnad med järngrind mellan stenstolpar. En sluttande grusgång utgör förbindelsen med den äldre kyrkogården. Fyra större gräskvarter mellan raka grusgångar. Gravarna ligger glest och består i huvudsak av enkla resta stenar och smärre rektangulära stenramar. Gravsten i kyrkogårdens södra del över tyska och engelska sjömän, döda i Nordsjöslaget 1916.
Norr om kyrkan ligger den NÄST YNGSTA DELEN av kyrkogården, invigd på 1920-talet. Den är omgärdad av en låg tuktad häck. I söder mot kyrkberget växer också en rad av större lövträd. Ingång i öster genom en dubbel järngrind mellan klotkrönta stenstolpar. Gräskvarter mellan grusgångar i rutnätssystem, dubbla ryggvända täta gravrader.
DEN YNGSTA DELEN ligger intill den föregående, på östra sidan om en mindre grusväg. Den är inhägnad av en torvtäckt stenmur mot vägen, i övrigt av tuktad häck. Ingång i sydväst mellan kraftiga närmast kubiska murstolpar med krönkors, öppnad med en dubbel järngrind med årtalet 1952. Kyrkogården har en långsmal form, med gravkvarter på gräs mellan grusgångar i rutmönster och med mestadels låga tämligen likformiga resta stenar i räta dubbelrader Ceremoniplats med träkors i södra delen vid ingången.
RUINEN efter 1800-talskyrkan ligger på äldsta delen. Rektangulär plan med tresidig avslutning i öster. Helt kvarstående murar av tuktad granit med rester av kalkputs, och höga rundbågiga fönsteröppningar. Putsade tegelomfattningar kring ingångarna i norr och väster. Över norra ingången finns årtalet 1851 i järnsmide Två igenmurade rektangulära dörröppningar mot f d sakristia i norr. Murat altarbord. Gräs på marken. Murarna har torvtäckta krön. En stor del av sydsidan är bevuxen med murgröna.. I mitten står en minnessten med inskription: "Här stod även Lyse gamla kyrka från 1300-talet". På norrsidan finns kyrkans f d sakristia, som senare nyttjats som bårhus, och nu som förråd. Vita spritputsade murar, tak täckt av tegel, och rundbågiga spröjsade träfönster.