Stäng fönster Orust kn, KYRKEBYN 2:2 TORPS KYRKA

Beskrivning
TORPS KYRKA ligger ungefär i mitten av kyrkogårdens äldre del, och på dess högsta punkt. Gravar finns söder, norr och öster om kyrkan. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur, vilken fungerar som stödmur mot de lägre liggande delarna, eftersom denna den äldre delen ligger högre än de yngre. Särskilt åt norr är muren mycket hög. Innanför nord- och västmuren står höga uppvuxna lövträd.

Ingångar finns i öster från parkeringsplatsen, samt i söder och väster från de yngre delarna. I öster mellan grindstolpar av sten, i övrigt genom öppningar i muren. Kyrkogården har inget egentligt gångsystem, en huvudgång går mellan östra och västra ingångarna och längs kyrkans sydsida, samt runt denna. Många gravplatser har ramar, och det förefaller vara lite äldre gravar främst på södra halvan, med en del höga och halvhöga vårdar. Lägre, och därmed något yngre, gravvårdar på norra halvan.

Denna den äldre delen är utvidgad till nuvarande långsmalt rektangulära form senast 1884. Det äldsta partiet närmast kyrkan har varit i bruk sedan medeltiden.

En UTVIDGNING ligger i direkt anslutning söder om den gamla. Denna del är anlagd efter ett förslag av arkitekten Erik Friberger 1923. Den är omgärdad av en stenmur, och den rad med lövträd som står norr och väster om kyrkan fortsätter också längs utvidgningens västra och södra sida. En ingång finns i det sydöstra hörnet, mellan grindstolpar som består av kallmurens avslutningar, med putsade överdelar. En grusad gång som följer kyrkogårdens form, och gravar i gräsbevuxna kvarter.

KYRKOGÅRDENS YNGSTA DEL, från 1980-talets mitt, ligger i sluttningen nordväst och nedanför den äldre delen. Den har en modern och mycket medveten planering, med kvarteren åtskilda av häckar i bågformer. En minneslund från 1995 ligger i utvidgningens södra del, dvs strax väster om kyrkan.

Öster om kyrkogården, på andra sidan en parkeringsplats, ligger tre byggnader med anknytning till kyrkan och kyrkplatsen. I mitten ligger FÖRSAMLINGSHEMMET, som tidigare var Torps skola, med ett utseende som förefaller härröra från 1920-talet. Norr om denna ligger en byggnad med FÖRRÅD och BISÄTTNINGSRUM, ritad av Stig Kilenstam, från 1974. Väggarna är spritputsade och avfärgade i vitt, gavlar av mörkbrunbetsat trä liksom ingången till bårhuset. Tak täckt med tegel. På platsen låg tidigare en förrådsbyggnad i trä. Söder om församlingshemmet ligger den f d lärarbostaden.