Stäng fönster Skövde kn, FORSBY 11:1 FORSBY KYRKA

Beskrivning
FORSBY KYRKA ligger öst - västligt placerad på en brant, markerad höjd mitt på den rektangulära kyrkogården. Kyrkogårdens huvudingång vetter mot den lilla infartsvägen väster om kyrkan. Ingången består av en dubbel järngrind. Grinden har smidd dekor med bland annat ovaler samt kraftiga stenstolpar med pyramidformade avslutningar. Via en grusgång samt trappsteg av hyvlade kalkstenar leds man från grinden till en avsats framför vapenhusets sydport. Från denna avsats leder en annan trappa söderut till klockstapeln. En grusgång från avsatsen leder mot öster till en avsats framför långhusets södra port. Långhusets port kan även nås via en ramp med stenplattor från öster samt via en trappa från söder. Kyrkogården inramas på alla sidor av en kallmurad stenmur med företrädesvis kalkstenar. Innanför muren växer planterade lönnar. De fåtaliga gravarna är placerade i kvarter, huvudsakligen söder om kyrkan. Väster om kyrkan, i kanten av den uppbyggda höjden är fyra liggande stenhällar, varav två liljestenar och två stavkorshällar. Söder om kyrkan finns en klockstapel och i sydöstra hörnet av kyrkogården ett sockenmagasin från 1700-talet.
KLOCKSTAPEL - Klockstapeln i tre våningar har rak, spånklädd överdel samt utkragande underdel, klädd med rödmålad panel. Torntaket är täckt med spån.
SOCKENMAGASIN - Sockenmagasinet är en tvåvånings, putsad och vitmålad byggnad. Magasinet har små, segmentbågade fönster med luckor samt sadeltak med lertegel.