Stäng fönster Skövde kn, TIMMERSDALA 25:1 TIMMERSDALA KYRKA

Beskrivning
TIMMERSDALA KYRKA - Timmersdala kyrka ligger öst - västligt placerad i sydvästra delen av kyrkogården. Den högt liggande kyrkogården sluttar svagt mot väster. Kyrkogårdens huvudingång vetter mot Kyrkvägen i söder. Ingången består av en stiglucka med en dubbel gallergrind av järnsmide. Från grinden leder en asfalterad gång till kyrkans västport. En grind tillkom till 1882 och förbättrades 1922. Denna järngrind, vilken har samma utformning som sydgrinden, vetter mot en parkeringsplats i väster. Grinden är placerad mellan kraftiga, fyrsidiga granitstolpar. En lång stentrappa leder till den asfalterade avsatsen framför kyrkans västport. Runt kyrkan går en asfaltgång.Två gångar leder norrut från kyrkans gavlar och en leder österut.
Runt kyrkan ligger den äldre kyrkogården, vilken inramas av en äldre kallmurad stenmur. Runt muren växer även planterade björkar med flera träd. 1968 utvidgades kyrkogården norrut och stenmuren byggdes på mot norr. Nordöstra delen blev minneslund. En mängd olika träd och buskslag, bl.a. måbär, buskros, klotlönn, har åstadkommit en rumslig indelning. Gravvårdarna är ordnade i kvarter i huvudsakligen syd - nordlig riktning. En ännu ej använd kyrkogård ligger öster om nuvarande kyrkogård.
STIGLUCKA - Stigluckan har kraftiga, putsade och vitmålade murar samt skiffertäckt, valmat sadeltak. Dess äldsta delar kan möjligen vara medeltida.