Stäng fönster Umeå kn, HOLMSUND 4:65 HOLMSUNDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården ligger vackert till på västra sidan om kyrkan i en svag sluttning ned mot Österfjärden. Den äldsta delen av kyrkogården, som invigdes 1866, ligger längst i sydväst men har successivt utvidgats norrut 1890, 1922, 1937 och senast 2003. En del av den tidigare prästgårdstomten har därmed tagits i anspråk. Längst mot norr finns en minneslund. Prästgården ligger i direkt anslutning till den nordöstra delen av kyrko-gården som avgränsas delvis av en mur och delvis av ett brunt staket. I övrigt känne-tecknas kyrkogården av grusade gångar och sparsam vegetation med inslag av främst björk, men även rönn och någon gran. I den nyare delen förekommer längsgående rygghäckar av måbär. I södra delen finns allmänfält med små liggande gravvårdar.

Ett gravkapell från omkring år 1900 är beläget på kyrkogården ca 60 m sydväst om kyrkan. Det äldsta gravkapellet, beläget i kyrkogårdens sydvästra hörn, revs då det nuvarande uppfördes. Kapellet är en relativt enkel korsröstad byggnad med nygotiska drag och gulbeige fasadpanel med engelskt röda rundbågiga fönster och entréport mot väster. Taket, som ursprungligen var papptäckt, är sedan 1947 täckt med skiffer.

En mindre klockstapel är belägen ca 40 m nordost om kyrkan. Den är uppförd i relativt sen tid med stomme av trä och skiffertäckt tak. Ca 50 m söder om kyrkan ligger en personalbyggnad med garage från 1991. I slänten sydöst om kyrkan uppfördes 1986 en församlingsgård med glasad förbindelse länkad till kyrkan. Kyrkan och församlings-gården omges i norr av ganska stora plana asfalterade ytor och låga betongmurar. Markytorna söder och väster om kyrkan är gräsbevuxna.