Stäng fönster Töreboda kn, BÄCK 13:1 BÄCKS KYRKA

Beskrivning
BÄCKS KYRKA - Bäcks kyrka ligger i västra delen av en liten, närmast rektangulär kyrkogård, som sluttar något mot väster och söder. Äldsta delen av kyrkogårdsmuren sägs vara från 1700-talet. Vid en kyrkogårdsutvidgning 1863 förlängdes muren.
Huvudentrén i väster utgörs av en muröppning mellan två kraftiga stenstolpar (grinden stulen). En grusgång leder härifrån till kyrkans västport. I öster är en nyare smidesgrind med spjälor, placerad mellan stenstolpar. En grusgång leder från denna mot väster.
Kyrkogården inramas av en trädrad med bland annat björkar samt av en kallmurad stödmur. Ovanpå nordmuren och västmuren är ett staket av trästolpar med vita band emellan. Över sydmuren leder en trätrappa till angränsande ekonomibyggnad och i söder leder en annan murtrappa av trä till den angränsande före detta skolan.
Grusgångar leder runt kyrkan. Bland de fåtaliga gravarna finns flera sena 1800-talsgravar väster om kyrkan, bland andra den över Lagman Richters maka Carolina, 1793-1893. Det finns även enstaka obeliskformade stenar som omges av grus och stenram. Greve Hamiltons (1817-1863) vård omges av järnstaket och en annan av järnkedjor. Söder om kyrkan finns en tumba från 1926.