Stäng fönster Vara kn, LARV 7:1 LARVS KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i den nordöstra delen av en närmast triangulär kyrkogård. Kring kyrkogården är kallmurar av gråsten, vilka vid branterna i norr och sydost går över till att bli stödmurar. Den norra stöttas bitvis av järnvägsräls. Innanför murarna är rader av hundraåriga lönnar och almar. Muren har fyra öppningar. Den västra är mitt för tornet och den östra befinner sig i "triangelns" spets med en trappa av nötta kalkstenshällar ned till en stig som mynnar i vägkorset. I söder är en öppning till parkeringens grusplan och en till den nya delen av kyrkogården, anlagd 1982. Alla öppningar utom den sistnämnda har grindstolpar av kanthuggen kalksten med klot och smidda pargrindar. En av de östra stolparna bär årtalet 1867, varför man kan sluta sig till att alla nämnda stolpar och grindar härrör från detta år. Sannolikt är kallmuren med sin trädrad av samma ålder. Den östra grinden föregicks av en stiglucka. Utvidgningen kantas av en lövhäck i öster och i övrigt av ett högt trästaket. Vid parkeringen ligger ett sentida vaktmästeri med ljus panel. Från västgrinden och den östra sydgrinden leder raka grusgångar fram till kyrkan, den sistnämnda ligger mitt för mittportalen. Båda gångarna kantas av pilar. Framför den södra långsidan är en grusad yta. Emedan kyrkogården sluttar i sydost så är där ett par kallmurade stödmurar med enkla trappor. Mitt på den norra kyrkogårdsmuren är ett uthus. Invid detta ligger i muren dels ett fragment av omfattning till ett spetsbågsfönster i sandsten från den gamla kyrkan, samt en fot till en dopfunt med uttömningshål. Vidare finns här delar av släktens Kafles familjegrav, vilken låg framför gamla kyrkans långsida. Detta utgörs av några kolonnbaser och postament i huggen sandsten med typisk renässansutformning. Graven täcktes av ett spåntak som bars av dessa kolonner. Vid nya kyrkans bygge höggs täckhällen itu och blev trappsten. Nu står den nötta hällen lutad mot stödmuren i sydost. Den visar i djup relief Mats Erlandsson Kafle (död 1638) med fru och barn i relief. På ömse sidor om sydgrinden finns ytterligare två nötta gravhällar av kalksten. Den östra är nedgrävd i marken och visar en man i rustning och hans fru i djup relief. Den andra hällen är lutad mot muren och har två rundbågar med vanitasmotiv. Båda härrör från 1600-talets första hälft. I det östra hörnet av kyrkogården finns tre tumbor i rad, varav den södra tillhör prosten Sven Noring (död 1723). Övriga gravar är lagda i nord-sydliga rader med kantande lövhäckar och gott tilltaget mellanrum.
ÄLDRE KYRKA - En skiss från 1695 visar en typisk medeltida anläggning med smalt rakslutet kor, rundbågad sydport med huggen omfattning och vapenhus, samt rundbågad västport. Vissa detaljer har varit utförda i huggen sandsten, bland dessa märks två stenar i den nuvarande absidsockeln vilka kan ha utgjort en del av sockel eller portomfattning. Vidare har kyrkan haft ett spetsbågat fönster med omfattning av huggen sandsten, varav ett brottstycke nu ligger på kyrkogårdsmuren. I övrigt var kyrkan byggd av gråsten. 1752 utvidgades kyrkan något och försågs med takmålningar, ny altaruppsats och predikstol. Till kyrkan hörde en inklädd klockstapel i sydväst.