Stäng fönster Vara kn, LONG 8:1 LONGS KYRKA

Beskrivning
Den nygotiska salkyrkan ligger med koret åt öster på krönet av en rektangulär kyrkogård. Kyrkan delar denna i två delar som sluttar åt nordost respektive sydväst. Kyrkogården omges av en kallmurad stödmur av gråsten. I nordost har denna en öppning med grindstolpar av granit med fasade krön och pargrind av järn. Dateringen torde sammanfalla med kyrkans nybyggnad år 1897. Längs muren är en lövhäck och almar som sannolikt planterades nämnda år. Fram till kyrkan leder en grusgång med tuktad lindallé. Gången omgärdar hela kyrkan. På insidan av häckarna är med jämna avstånd 25 stycken gravkors i kalksten från 1600- och 1700-tal. 1900-talets gravar ligger i rader på nordsidan medan 1800-talets finns på sydsidan med en mer oregelbunden placering. I kyrkogårdens västra hörn är en bod. Invid kyrkan ligger tre stycken vittrade gravhällar av kalksten från 1700-talet. I den södra vinkeln vid tornet ligger även en starkt vittrad stavkorshäll.
ÄLDRE KYRKA - Den gamla kyrkan var en timmerkyrka av okänd ålder med fullbrett vapenhus i väster och sakristia i norr. Det ursprungliga timrade koret ersattes 1743 med ett större i sten. In till detta var en låg och bred stickformad triumfbåge. Taket dekorerades 1745 av Lars Hasselbom med akantusmålningar i grisailleteknik efter Läcköskolans manér. I mitten var en målad sky med änglar som bär ett textband. Delar av detta tak påträffades som trossbotten i nuvarande kyrka vid en golvreparation. Från kyrkan härrör även dopfunt och ljudtak.